Kyckling i lergryta

Kyckling i lergryta

 

2 from 2 votes

Kyckling i lergryta

Kommer ni ihåg runt 80-90-talet så kom lergrytorna – alla skulle laga mat i dem, lägg i alla ingredienser och ställ in i ugnen på låg värme ett par timmar, vips så fick man en gudomlig gryta utan att egentligen pysslat i köket alls. Varför lergrytorna dalade i popularitet vet jag inte, jag har fortsatt att använda min under alla år, senast bakade jag en fantastisk paté i den. Men den här gången tänkte jag fresta med en klassisk kyckling i lergryta – perfekt tillsammans med fylliga vita viner förslagsvis lagom fatade viner på chardonnaydruvan. Använd gärna en glad och lycklig kyckling som fått gå ute och äta bra mat, inte någon broiler som aldrig varit utomhus och bara ätit kraftfoder späckat med antibiotika. Glada djur smakar så oerhört mycket bättre och mer.
Måltid / Vintyp Huvudrätt
Kök / Vin Fågel
Nyckelord Kyckling i lergryta
Portioner 0

Ingredienser

  • En hel glad kyckling
  • Några gula lökar, klyftade
  • Vitlök efter behag
  • Gräslök
  • Några skalade morötter
  • Brysselkål, för att få en fyllig smak på fonden
  • Om ni tycker om rotselleri så lägg i en bit, selleri tar lätt överhanden
  • Salt & svartpeppar

Instruktioner

Börja med att lägga lergrytan i blöt i kallt vatten minst en kvart.

    Fyll kycklingen med den klyftade gula löken, gräslök och vitlöken, salt och peppar. Lägg i några morötter och eventuell rotselleri i botten och lägg kycklingen ovanpå. Lägg i mer gul lök, brysselkål och morötter runt om efter behag. Salta och peppra. På med locket och in i en kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och låt lergrytan vara inne i minst 2 timmar.

      Kycklingen samt grönsakerna ger ifrån sig mycket vätska, som blir till en gudomlig sky/fondsås. Servera kycklingen med något som suger upp såsen, pasta är gott till eller servera bröd till som kan suga upp såsen eller duka med en sked.

        Anteckning

        Share
        Inga kommentarer

        Kommentera
        Betyg