Så här var Hallbus Vin- och Matresa till Skåne/Jylland

Så här var Hallbus Vin- och Matresa till Skåne/Jylland

Hallbus Vins organiserade gruppresa nummer 55 i ordningen avgick i april 2025 till de nya vinländerna Sverige & Danmark. Ett klassiskt Hallbusupplägg med mycket skratt, goda upplevelser, vingårdsbesök och långluncher, denna gång kombinerat med en naturupplevelse på Jyllands ostronbankar. Summerat så tycker vi att skandinaviska vingårdar verkligen är värda att besöka, med kul viner, bra mat och härliga besöksarrangemang.

Vi körde från Göteborg fredag morgon och vid lunch gjorde vi vårt första stopp, Kullabergs Vingård i skånska Kullahalvön – den i vårt tycke bästa svenska vingården. Sommelieren Johan gav oss en gedigen och trevlig guidning bland vinrankor, tankar, tunnor och fat. Vi som är vana vid genomgångar på diverse olika språk njöt verkligen av att höra allt på vårt eget modersmål!

Kullaberg och många andra skandinaviska vingårdar odlar och gör vin på PIWI druvsorter. PIWI är en förkortning för tyska Pilswiederstandsfähig, dvs svampresistent, och är en modern korsning av olika druvsorter. PIWI druvsorter är mer motståndskraftiga mot svampsjukdomar än traditionella druvsorter och mognar dessutom snabbare, vilket är av stor vikt på våra kalla breddgrader med kortare växtsäsong här i Skandinavien.

Efter guidningen fick vi en trerätters gourmetlunch baserat på majoritet av svenska och närodlade råvaror. Vi började med ost och chark, vansinnigt gott. Huvudrätt var kyckling med ugnsbakad spetskål samt rostade hasselnötter, kan ju inte bli mer än urgott. Efterrätten var så ”simpel” och något så sjukt god, smörstekta kanelbullebitar (SMÖRstekta) med äppelkompott smaksatt med färsk mynta, på riktigt, olagligt gott med antagligen olagliga mängder smör i stekpannan. Vi provade ett stort antal av Kullabergs viner löpande till lunchens olika rätter, mycket god mat och härliga kombinationer. Flera av Kullabergs viner finns på Systembolaget. Några vintips att ta med sig härifrån är:

Vitt vin: Askesäng, främst gjort på druvorna Souvignier (japp, rättstavat) Gris och Solaris. En stor fruktig och frisk doft, gröna äpplen, ananas, lite vanilj från fat, fin syra utan att bli för hög och påträngande. Passade fint till kycklingen.

Sött vin: Solvik, ett mycket gott och prisvärt dessertvin. Doft och smak av torkade aprikoser, honung, fläder, saffran och vanilj. Bra sötma med fin syra som ger ryggrad. Perfekt till äppeldesserter och kanelbullar stekta i smör.

Rött vin: Himmelstorp, rött vin gjort på Pinot Nova. Kryddig doft med toner av plommon, choklad, körsbär, kaffe och vanilj. Påminner om en kraftig Pinot Noir med lite mer frukt än vanlig. Den var tyvärr slut när vi var där nu i april 2025, men vi provade den året innan när vi scoutade svenska vingårdar under planeringen av vår S/DK vinresa och då tog vi noteringar.

Efter långlunchen körde vi vidare mot danska Ribe på sydvästra Jylland, vi tog vägen över Öresundsbron och Bältbroarna. Ribe klassas som Nordens äldsta stad, det är en liten stad som påminner mycket om Visby men som inte alls är lika turistig. Vi checkade in på hotell Dagmar mitt i byn och på kvällen var det fri hopp och lek samt middag på egen hand i byn.

På lördagsförmiddagen körde vi några kilometer till Vadehavscentret inför lördagens naturupplevelse: ostronsafari. Här fick vi en introduktion till ostron, havet, stundande ostronsafari och hämtade ut våra vadarstövlar. Här på sydvästra Jylland är det stor skillnad på hög och lågvatten. Här är väldigt långgrunt så vid lågvatten kan man vada långt på de torrlagda, platta sandbankarna tills man kommer ut till de bankar av ostron som ligger 4-5 kilometer ut. Det tar ungefär en timme att gå ut och vandringen är enkel. Vi går i grupp med guide från Vadehavscentret. Det rekommenderas inte att gå ut på egen hand då det går snabbt när tidvattnet vänder.

Bankarna består av stillahavsostron, samma typ av ostron som odlas i Frankrike/Holland och som är de vanligaste att köpa i butik i Sverige, dvs Fin de Clair. Det är en invasiv art här och i Sverige och man vill bli av med dem, så det är fritt att plocka hur många man vill. Det är ingen risk att ostronen tar slut, det är miljarder av dem…

Det var strålande väder med klarblå himmel på vår tur och 8-10 grader, så härligt vårväder. Ingen risk att frysa direkt. Väl ute på ostronbankarna så tog det inte många sekunder innan alla hade ätit ett pinfärskt nyplockat ostron. Reseledarna (vi) hade med oss två olika champagner och picknickglas till alla deltagarna, just för att optimera upplevelsen. Vi hade alla med oss ryggsäckar och tog med oss ostron hem, såklart. Vi själva tog med oss runt 100 ostron hem, de håller sig 10 dagar i kylen liggandes med skålade sidan nedåt med en våt handduk över. Ostronen man plockar här är så härligt friska, salta och smakrika, en otrolig upplevelse. Det är inte mycket som slår upplevelsen av att stå på miljarder ostron, långt ute i havsbandet, strålande sol, nyöppnat ostron och kall champagne tillsammans med ett härligt gäng.

Efter en god natts sömn körde vi några timmar till söndagens begivenhet, Andersen Winery i byn Vrinners, väster om Århus. Andersen gör inte vin på vindruvor utan deras tes är att göra vin på det som växer bäst hos dem. De använder äpplen, vinbär, rabarber. Deras specialitet är att göra vin enligt champagnemetoden (heter egentligen traditionell metod), dvs man gör först ett stilla vin och därefter genomgår vinet en andra jäsning på flaska så att kolsyran (bubblorna) är kvar i flaskan. Vi har tidigare varit skeptiska till olika fruktviner men Andersens viner är en helt annan dimension tycker vi, vuxenpoängen haglade. De flesta vinerna är helt torra. Många av deras viner finns på Systembolagets beställningssortiment.

Vi fick en guidad tur runt deras vineri och sedan hade de bullat upp med massor av god plockemat, hela paletten från fisk och skaldjur via kött till sött och vi provade alla deras viner till maten, som för övrigt var uppdukat ute i aprilsolen. En underbar avslutning på en underbar vin- och matresa.

Elmsfeuer: Man blir verkligen lycklig när man doftar på vinet, förflyttas tillbaka till barndomens somrar med rabarbersaft MEN när man väl smakar så inser man att man växt upp, det här är vuxet bubbel, torrt med en underbar, tydlig smak av rabarber. Bra syra, snyggt, inte kletigt, lång smak och eftersmak. Ett riktigt häftigt bubbel, med tanke på att det är torrt så passar det inte till frukt, bär och söta saker, men bara tror det när man sniffar första gången. Jag vill ha det här bubblet i solen i sommar, punkt slut. Grymt bra! Våga prova och tänk utanför champagneboxen 😊

Sigrid: Ett torrt, mustigt bubbel som vi drack hemma till påskens traditionsenliga kycklingpaté, det var en guldkombo, verkligen. Toner av vanilj, mustigt både i bemärkelsen äppelmustigt och mustigt som i fylligt. En bra friskhet, ett väl balanserat bubbel, bra allround.

Vi gör eventuellt en ny gruppresa våren 2026. Vilda ostron är ätbara mellan november och mitten av april ungefär, därför är denna tur ingen sommarutflykt tyvärr. Välkommen med din intresseanmälan och få en upplevelse du sällan kommer att glömma!

Inga kommentarer

Kommentera