Amarone – Ripasso – Appassimento

Torkade druvor

Amarone – Ripasso – Appassimento

Amarone, ripasso, appassimento – kristallklart för alla? Nä, misstänkte det, det är en riktig liten djungel runt de olika namnen på viner som kommer från samma ställe som Amarone, från Valpolicella närmare bestämt i Italien. Vi skall försöka reda ut ett och annat, kanske döda några myter på vägen.

Amaroneviner är röda viner från Valpolicella gjorda på torkade druvor, därav deras stora fyllighet, mustighet och russinsötma.

Ripassoviner är röda viner från Valpolicella som är gjorda i två steg. Det första steget är ett rött vin gjort på blåa druvor. Det andra steget är att man låter vinet jäsa en andra gång tillsammans med de pressade, torkade druvorna som används till att göra Amaronevin, vilket gör att vinet tar till sig en viss Amaroneton av russin och fyllighet samt att det ökar i alkoholhalt 1-2 %.

Appassimento, som har kommit upp den senaste tiden är egentligen benämningen på själva processen att göra Amaroneviner, dvs att framställa vin på torkade druvor. Men nu marknadsförs viner som heter appassimento (kallas ibland miniamarone) där vinet gjorts av olika druvor från inte bara Valpolicella, ibland torkade och ibland inte, men gemensamt är att vinerna är lätt översötade, konturlösa, slappa och ibland riktigt ruskiga. Oavsett om man gillar dessa viner eller ej (smaken som baken…) så bör man i alla fall vara medveten om att appasssimentovinerna inte är mer lika amaroneviner (gjorda med appassimentometoden) än de är lika andra viner.

Inga kommentarer

Kommentera