Egengjort smör

Egengjort smör

Att göra eget smör är något som lockat mig sedan jag gick i första klass och vår lärare gjorde eget smör inför klassen. Tyvärr bredde hon smöret på Finn crisp, alla vi stackars små ungar som inte utvecklat smak för sura, hårda, mörka och nyttiga kex… Vissa har inte utvecklat den smaken ännu. Men smöret, smörsmaken, den kommer jag ihåg och nu, ett gäng år senare så fick jag tummen loss och vispade ihop mitt alldeles egna smör. Det blev grymt gott, verkligen, fyllig, nötigt, gräddigt och bara vetskapen att att man gjort det själv och det enbart innehåller grädde samt lite salt är tillfredsställande.

Som bilderna visar ovan så är det enkelt att göra egengjort smör, egentligen bara att vispa grädde, 40%-ig, man får vispa längre än man tror, ha gärna en handduk över bunken så slipper du gräddskvättar överallt. När det börjar likna scrambled eggs börjar det bli klart. Knåda ihop smöret och lägg det i en separat skål. Vasslen kan man spara, till degvätska eller varför inte till müslin eller morgongröten, gräddigt god. Knåda in så mycket salt du vill ha, man kan ju alltid salta mer efteråt. Klart!

Share
Inga kommentarer

Kommentera