Istanbul

Istanbul

Istanbul stal mitt hjärta nyligen – vilken stad, vilka vänliga och leende invånare, underbar mat och grymt bra viner, särskilt de röda. Vi provade oss igenom så många olika producenter och druvor vi kunde, alltid med ett gäng goda mezes till, Meze är smårätter som är typiska för Mellanöstern, särskilt Turkiet och Libanon. Även vinerna var varma och leende. Vi kommer att lägga ut en mer djupdykande text om Turkiets viner men innan dess kan jag säga att det genomgående intrycket (av de röda vinerna) var varmt och kryddigt, mjuka, sandiga tanniner, vänliga kraftpaket, fylliga och sammetslena. Gick man ner i prisklass blev de syltiga men aldrig sura och griniga.

Vi har ätit hummus dagligen och alla har varit lika goda som olika. Vi gjorde även samma misstag varje gång vi beställde mat, alldeles för många smårätter och sedan toppa det med varsin huvudrätt, men det kanske inte riktigt har med Istanbul att göra, har en känsla av att det verkar ske när vi är på andra platser också… Istanbul bjöd i alla fall på väldigt mycket god mat. Deras olika smårätter var fantastiskt goda och fräscha. Vi fick lära oss att ”kebab” är grillat kött, kebabkött på snurrande spett, som vi har så mycket av hemma i Sverige, Döner Kebab är faktiskt inte så lätt att hitta, eller vi såg inte så många i alla fall men när vi väl hittade det höll vi på att äta ihjäl oss, grymt gott! Tabouli är en syrlig god sallad där persilja och tomat är viktiga ingredienser. Den (ö?)kända efterrätten sockerbomben Baklava samt massor av andra sötsöta sötsaker fanns överallt och till slut räckte det nästan att bara titta på det, lite socker over load. Kommer ni till Istanbul så ät och drick er igenom staden och så missa för allt i världen inte att köpa deras chips smaksatta med ketchup, gärna med en god flaska turkiskt rödvin till och ha det på lut på hotellrummet. Ketchupchipsen var …hmmmm obeskrivbara, på ett positivt sätt. I stadsdelen Karaköy finns det ett underbart restaurangområde, särskilt i sydöstra delen ner mot vattnet. Några bra restauranger vi vill nämna är Karaköy Lokantasi (bra meze) samt Sensus vid Galata tower (bra vinbar samt restaurang).

Vi tog en dag till att bara strosa runt och insupa atmosfären. Det finns många sevärdheter, vi skippade alla den här gången pga coronaviruset och de gigantiska folkmassorna som trängdes, det får vi titta på nästa gång. Istället fokuserade vi på atmosfären, mat och vin – vilket helt ärligt var väl så bra som kyrkor och moskéer. Istanbul är en myllrande, levande stad.

Det går inte att prata om Istanbul utan att nämna deras katter, det är underbart att se hur invånarna är så omtänksamma om sina fyrbenta vänner. Visst, jag skulle önska att de kastrerade de små liven, men jag är ingen expert i ämnet och vet inte hur de hanterar situationen, jag såg bara hur vänliga människorna var mot alla djur. En respekt som tyvärr saknas allt för ofta.

Vi bodde på ett hotell vi varmt kan rekommendera, ni som gillar Tusen och en natt, guld och kristall ni kommer antagligen att tindra i samklang med alla guldtapeter och sammetstyger. Huvudanledningen till att vi åkte till Istanbul var en konsert med Katatonia (för övrigt ett av Sveriges bästa band) och det är andra gången vi ser dem österut, förra gången var i Plovdiv, Bulgarien och nu i Istanbul och det är en grymt magisk upplevelse, vi är där igen – de leende människorna, vänliga, inget gruff, alla är där för att ha kul, njuta av musiken, sjunger med för kung och fosterland och bara är. Bra musik, bra människor, bra mat, bra viner och sjukt många gulliga katter med skön attityd – Istanbul återkommer vi till, definitivt!

Sultan Tughra Hotell http://www.sultantughrahotel.com/en/home/

Restaurang Karaköy Lokantasi http://www.karakoylokantasi.com/

Restaurang och vinbar Sensus https://sensuswine.com/

 

Share
Inga kommentarer

Kommentera