15 maj Marmelad av maskrosor
Efter de blyga och efterlängtade tussilagosarna på våren så kommer maskrosor och lyser upp vår tillvaro, överallt visar de sina gula ansikten och utfodrar våra pollensamlande insekter. De är oftast inte lika populära när de invaderar våra gräsmattor men istället för att bara klippa av blommorna och slippa fröställningarna så plocka de gula blombladen och koka en härligt somrig marmelad. Jag följde ett maskrosrecept på köket.se men använde lime och apelsin istället för citron, en smaksak. Oavsett så var det busenkelt att göra marmeladen och en skön tillfredsställelse att gå och plocka maskrosorna och veta att något gott kommer ur det.
Marmeladen är ruggigt god på nybakade, varma croissanter men glöm inte att ta fram den när ni äter ost, den är löjligt god till all ost men framför allt till mögelost. När ni ändå har dessertostar och marmelad framme så föreslår jag att ni också häller upp ett glas väl kylt, friskt och sött vitt vin från Sauternes, Frankrike. Kombinationen kommer att göra er tårögda av lycka och välmående. Ost och sött vin är en oslagbar kombination, tillsammans med lite egengjord sommar på glasburk kan det knappast bli bättre.
Inga kommentarer