Ostronfrossa

En upplevelse i frosseri, eller ja, det lät inte så belevat kanske men att stå på miljontals ostron, mitt ute i havet, en citron i fickan, glas med champagne i ena handen och ett nyöppnat ostron i andra handen – det tenderar att röra sig mot frosseri av den bättre sorten eller i alla fall full stimulans och njutning för våra flesta sinnen. Inte nog med det, vi lämnar ostronbanken med varsin ryggsäck fullproppad med ostron och kommer att fortsätta att äta ostron varje kväll i minst en vecka *ler*. Så här färska ostron klarar sig 10-14 dagar, under en fuktig handduk i kylen.

http://www.vadehavscentret.dk/dk/forside/

Så, vad dricker man då helst till ostron? Det klassiska brukar oftast vara torr champagne eller en krispig Chablis, enligt många ostronfanatiker så är det ultimata vinet en torr muscadet från Loiredalen. Smaken som baken, det är väl egentligen bara att sätta igång och testa lite och se vad man själv gillar. För min del är favoriten en kall, torr champagne gjord på 100 % chardonnay (Blanc de Blanc, BdB) som fått några år på nacken, en frisk syra som fått ett bra djup efter några år (näbbigheten är borta), mineralitet som möter ostronets haviga mineralton och en len gräddighet som fint kramas med ett välmatat ostrons lite nötiga, gräddiga smak. Oavsett vad man väljer så finns några bra, generella saker att tänka på eftersom ostronets smak är subtil och lätt dränks av för kraftiga viner (för att inte tala om tabasco, hallonvinegrette och ketchup) så undvik fatade viner, allt annat än torra viner och röda viner samt rosé, försök istället hitta vita viner med bra syra och relativt anonyma i smaken eller där smaken möter ostronets smaker av mineral, hav och den där lilla gräddigheten.


Share
Inga kommentarer

Kommentera