Tryffeljakt i Piemonte

Tryffeljakt i Piemonte

Under vår senaste resa till Piemonte följde vi med på tryffeljakt hos Andar per Tartufi. En härlig upplevelse av natur, lyckliga hundar, pastakurs och en alldeles gudomlig tryffellunch. Vi fick lära oss att det finns ett flertal olika ätbara tryfflar, som var och en har sin egen säsong under året. Med andra ord kan man leta och plocka tryffel året runt, trevligt, i alla fall om man bor i Piemonte och har tillgång till tryffelmarker. Den vita tryffeln anses som den finaste och är även den dyraste. Den tryffel vi möter oftast är den svarta tryffeln, billigare men inte billig, allt är relativt. Personligen föredrar jag den svarta tryffeln även om jag kan se finliret i den subtila smaken hos den vita tryffeln.

Att odla tryffel innebär att man skapar fördelaktiga växtområden för tryffeln så att den trivs och etablerar sig. Tyvärr är den vita tryffeln svår att odla, den kommer om den kommer tydligen. Men den svarta tryffeln gillar hassel och ek. Svampens mycel går i symbios med de små rötterna hos lövträden. Därav så stressar man träden genom att kapa av de grövre rötterna så att en massa nya smårötter växer ut, till tryffelns glädje – och vår…

Innan vi gick ut på tryffeljakt så fick vi laga vår egen pasta, tajarin, typisk pasta för Piemonte och så klart en given kompis till tryffeln. Att vi stod på en terrass med en gudomlig utsikt gjorde inte saken sämre. Med bra vägledning och fint lagarbete fick vi ihop finfin pasta till den kommande lunchen.

Alltså, vilken lunch, tryffel på längden och tvären, så ruggigt gott, så mycket smaker, svamp och skog i kubik. Jag läde mig något väldigt användbart också, att för att få fram tryffelsmaken bör tryffeln värmas upp till 45 grader, det förklarar för mig varför ”kallhyvlad” tryffel på pasta eller omelett sällan smakat så mycket som det gjorde här. Jag köpte med mig en burk hackad tryffel i olja. På kvällen kokade jag pasta, smälte sedan smör i en kastrull och rörde i tryffelröran, lät det värmas och rörde sedan i den nykokta pastan – jösses vilken grym skillnad! Testa, det är verkligen väl värt det, tryffeln sjunger flerstämmigt i smält, varmt smör.

Länk till tryffelstället, som vi kommer att ta alla våra grupper till när vi åker till Piemonte: andarpertartufi.com

Share
Inga kommentarer

Kommentera