Vackra väggar i Lyon

Vackra väggar i Lyon

Lyon är en stad som allt som oftast hamnar i skymundan av andra städer i Frankrike. Inget ont om andra franska städer men att missa Lyon är dumt. Lyon anses som Frankrikes mathuvudstad, i mina ögon är hela Frankrike = MAT, men det finns oerhört mycket gott att äta i Lyon. Det vimlar av små kvarterskrogar, kallade Bouchons, som serverar rustik, vällagad och hjärtevärmande mat med filosofin att inget skall gå förlorat. I tidens tecken nu med ”nos till svans” koncepten som många restauranger i Sverige anammar. Kvinnorna i Lyon började med detta redan på 1800-talet, startade små serveringar med rätter tillagade av det som fanns, upprinnelsen till dagens bouchoner och en helt underbar matkultur i Lyon.

En annan trevlig egenhet i Lyon är alla de väggmålningar som pryder staden. Jättehäftigt, verkligen! Ett tips är att hyra cyklar och cykla runt, med eller utan guide, och låta väggmålningarna styra var man hamnar, alltid spännande. Väggmålningarna är målade i en teknik som kallas Trompe l’œil, att lura ögat, som en synvilla och konstnärerna leker med perspektiv så att det blir svårt att skilja målat från verkligt. Titta på katten på fotot i ingressen, det är en detalj av en målning, precis vid marknivå, kittlande, eller hur?

Visst blir man lite gladare av att vistas bland vackra målningar istället för trista, grå betongväggar? Har ni möjlighet att komma till Lyon så packa väskan och åk – ni kommer inte att ångra det, lovar!

Share
Inga kommentarer

Kommentera