Château L’Hospitalet, La Réserve Rouge

Château L’Hospitalet, La Réserve Rouge

 

Languedoc Roussillion
No ratings yet

Château L'Hospitalet, La Réserve Rouge, 179 kr

Andra gången på kort tid vi går ut med ett tips på vin från området Languedoc-Roussillon, sydvästra Frankrike i svängen ner mot Spanien. Ett kommande område som förr var känt för billiga, lätt ruskiga bulkviner men nu ryckt upp sig och gör kanonviner. Vi reste runt där 2010 och redan då var vinerna grymt bra och det har säkert hänt massor i området sedan dess. Om inte annat börjar de dyka upp på systembolaget. Generellt tycker jag att vinerna från Languedoc-Roussillon har en speciell kärvhet, en kartighet (tänk omoget äpple, grön smak) som är inbäddad i finlemmade, sandiga tanniner vilket gör vinet sammansatt. Till det finns det en fruktighet (plommon, körsbär) och mörka bär som balanserar fint.
Château L'Hospitalet, La Réserve Rouge är ett förbaskat bra vin från nordöstra delen av Languedoc-Roussillon, kring Narbonne, Coteaux de Languedoc och är ett bra exempel på vinerna härifrån. Vi har haft det på två provningar de senaste veckorna och alla blir lyriska över vinet. Förutom kärvheten, sandiga tanniner och mörka bär så finns det i det här vinet också mörk choklad, fattoner, lagerblad. Ett kompakt, sammansatt vin som funkar bra till kraftiga rätter, mustiga grytor, mörkt kött. Går man igång på viner som käftar tillbaka när man försöker socialisera så är det här vinet en bra sparring partner i soffan.
Länk till ett recept på Cassoulet, en traditionell gryta från området som passar perfekt till vinet, hittar ni längre ner.
Ni hittar även en länk till en inspelad liveprovning där vi provar det här vinet, välkommen att titta in!
Måltid / Vintyp Rött vin
Kök / Vin Franskt vin
Nyckelord Château L'Hospitalet, La Réserve Rouge, Ekologiskt vin

Ingredienser

  • Syrah
  • Mourvèdre
  • Grenache
  • Coteaux du Languedoc

Anteckning

Systembolaget: nr 73142
Årgång 2018
 

Recept på cassoulet

Liveprovning av Château L’Hospitalet, La Réserve Rouge 

Share
Inga kommentarer

Kommentera
Betyg