Nedslag i Andalusien

En långhelg i mars hyrde vi hus i Andalusien. För en gångs skull ingen vinresa, men vi kunde inte låta bli vingårdsbesök och andra vinupplevelser ändå. Här görs bra torra viner, men missa inte ett av världens häftigaste dessertviner. Här är lite reflektioner och tips. 

Huset låg avlägset och högt upp i bergen en bit utanför Malaga, ingen mat- och vinaffär i närheten med andra ord. Så vi började resan med att fylla på matförrådet i Malagas saluhall. Det är en stor saluhall, belägen i en vacker gammal byggnad i Malagas gamla stadskärna. Här sjuder det av puls och här finns det ett stort utbud av mat av fantastiskt bra kvalitet och förvånansvärt låga priser. Eftersom vi främst var intresserade av Andalusiens röda viner så bunkrade vi främst mat därefter.

Vi är sedan tidigare stora fans av röda viner från Alicante och Valdepenas som ligger längre norrut i regionerna Valencia och Castilla-la-Mancha. Andalusien är främst känt för vin från Jerez de la Frontera, det vill säga Sherry. Sherry är härliga viner, men det tar vi en annan gång. Med lite vinresarch inför resan till Malaga så ser man snart många av vingårdarna i området ligger i och kring byn Ronda, ca 1:30 bilkörning från Malaga. Vinområdet är Serranía de Ronda och staden Ronda ligger dramatiskt vid en ravin och är ett populärt turistmål. Här har odlats vin i urminnes tider men det är först sedan 90-talet som viner från Ronda fått sitt uppsving i och med planteringen av många franska druvsorter och användandet av fransk ek.

Som ofta i Spanien så vill vingårdarna att man bokar besök i förväg. Vi besökte Bodega Dôna Felisa utanför Ronda och provade många olika viner med olika tapas till. De gör riktigt bra viner och merparten av deras viner är i fransk/internationell stil, dvs gjort på franska druvsorter som Cabernet Savignon, Petit Verdot, Syrah, Chardonnay och med tydlig frukt kombinerat med fattoner från franska ekfat. Lite kul och annorlunda viner också som torrt vitt vin på druvan Muscat som funkar fint till olika tapasrätter. Röda kul viner är ett vin gjort på lokala druvan Tintilla de Rota blandat med spanska Tempranillo samt ett gjort på kombinationen Tempranillo och Syrah. På provning hos Bodega Dôna Felisa får man ett gäng goda tapasrätter till vinerna, de tar en avgift men det är väl värt det!

Så till en av de riktiga vinpärlorna Malaga. Här görs sedan länge söta viner på druvan Pedro Ximénez. Vinet är förstärkt och görs bland annat på druvor som får soltorka. Vinerna får toner av torkade fikon och dadlar och är kompakta, oljiga och sammetslena. Den bästa PX vi provat är från Bodegas Málaga Virgen. Njut som egen dessert eller till smakrika chokladdesserter.

En kul matupplevelse i Malaga är restaurang El Tintero på stranden som serverar fisk- och skaldjur. Maten är riktigt god, men den unika upplevelsen är att de auktionerar ut maten och man alltså ropa in sin tallrik! Ha ljud på när du kollar på youtube-länken.

Saluhallen i Malaga – Mercado Central de Atarazanas mercado-central-atarazanas
Vingård i Ronda – Bodega Doña Felisa bodegadonafelisa.com
Vingård Malaga för PX – Bodega Virgen bodegasmalagavirgen.com
Fisk och skaldjursrestaurang i Malaga – El Tintero eltinteromalaga.com

Inga kommentarer

Kommentera