Ekologiskt vin, vad är det?

ekologiska viner

Ekologiskt vin, vad är det?

Ekologiskt vin har varit en tydlig trend ett tag nu, av vingårdarna i Italien, Frankrike och Spanien är det nästan 10% som är ekologiskt certifierade. Av försäljningen av vin på Systembolaget står ekologiska viner för mer än 20%. Men det finns olika begrepp inom detta område, som exempelvis ekologiskt, biodynamiskt och naturvin. Hallbus Vin försöker reda ut begreppen.

Ekologiskt vin inom EU är en certifiering som betyder att 100% av vindruvorna har odlats ekologiskt samt att vinet har tillverkats ekologiskt. Ekologiska druvor är odlade utan kemiska bekämpningsmedel, genmanipulation eller konstgödsel. Även själva vintillverkningen, dvs allt det som händer med druvorna i vinkällaren, från druvmust och jäsning fram till att det färdiga vinet tappas på flaska ska ske utan kemiska tillsatser (svaveldioxid/sulfit är ett undantag, se mer nedan). För några år sedan räckte det att druvorna hade odlats ekologiskt, men det har alltså skärpts nu. Du ser på etiketten om ett EU-vin är ekologiskt genom ett märke av ett grönt löv med stjärnor (ibland är märket i svartvitt). Det är också bra att känna till att det är olika regelverk i olika områden, exempelvis i USA är det olika certifieringar främst beroende på hur stor andel av druvorna i vinet som har odlats ekologiskt, alltså inte hur man sedan har gjort vinet.

Sedan finns det biodynamiskt odlade druvor och framställt vin som innebär att vinodlaren följer ett antal riktlinjer som tagits fram inom antroposofin, med utgångspunkt från rörelsens grundare Rudolf Steiners läror. En av grundstenarna i filosofin är den ”såningskalender” som upprättas varje år och som främst baseras på månens cykler samt till viss del även stjärnornas och planeternas positioner och som bestämmer vilka dagar som är bäst för ett speciellt arbete i vingården. Den biodynamiska vinbonden drar upp sina vinrankor från egna frön, omplanterar och gödslar sin vingård mycket omsorgsfullt. På hösten och våren vitaliseras jorden och ger energi åt plantorna genom att mald kisel och ett avkok på till exempel nässlor och örter sprids över planteringarna. Detta är alltså en särskild ekologisk certifiering, som syns på etiketten genom märket ”Demeter”.

De vinbönder som vill dra det ekologiska begreppet ytterligare ett snäpp ägnar sig åt Vin Nature (naturliga viner) eller naturviner som börjar bli mer och mer populärt i Sverige. Ambitionen med naturviner är egentligen att hålla tassarna borta så mycket det går och ha en så liten påverkan på vintillverkningsprocessen som möjligt. Druvorna skördas för hand, inga kemiska bekämpningsmedel används, enbart naturlig, vild jästsvamp används vid jäsning och vinet filtreras sällan. Observera att det än så länge inte finns någon certifiering för naturviner, utan det är producenten själv som anger om att vin är naturvin eller inte.

Sen finns det en certifiering i Frankrike som heter HVE (Haute Valeur Environnementale = High Environmental Value) som är mindre strikt när det gäller användningen av kemiska insatser i vingården, men som betonar andra punkter, främst främjande av biologisk mångfald, som, även om det kan vara ett viktigt för ekologiska producenter, inte är reglerat i ekologisk certifiering och därmed lätt kan bortses från.

Jo, svaveldioxid eller sulfiter. Svaveldioxid har flera användningsområden inom vintillverkning, det tillsätts ibland i druvmusten för att döda bakterier, ibland för att stoppa jäsning och ökar vinets hållbarhet. Redan romarna använde svaveldioxid som dessutom utvecklas naturligt när vin jäser. En ytterst liten andel av befolkningen är allergisk mot sulfiter. Det är tillåtet att använda svaveldioxid när man är ekologiskt/biodynamiskt certifierad. I naturvin är det däremot praxis att inte tillsätta eller använda det. Därför upplevs naturviner ofta lite ”plattare” och har inte lika lång hållbarhet som andra viner.

Vi har säkert inte sett slutet på denna ekologiska vinutveckling, det ligger i tiden att värna om miljön. Vilket är bra – mindre bra är det när lurendrejare försöker sko sig på intet ont anande konsumenters ekologiska välvilja. Ekologisk vinframställning kostar ofta lite mer eftersom mer sker manuellt, men håll ändå koll på priserna kontra exakt vilket slags ekologisk, biodynamisk eller naturvinsprocess som använts. På med läsglasögonen och läs det finstilta, sök på vinproducenternas hemsidor samt kom ihåg att bara för att det står eko på flaskan så behöver det inte innebära att det är ett ekologiskt vin – från druva hela vägen till ditt glas. Sen ska vi komma ihåg att många kvalitetsmedvetna vinodlare ofta gör vin på ett miljövänligt utan att för den skull certifiera vinet som ekologiskt. Det är nämligen dyrt att certifiera sig ekologiskt och tar lång tid (minst 3 år).

Inga kommentarer

Kommentera