Grekiskt vin

Grekiskt vin

Vi måste göra en pudel om grekiskt vin. Vi har tidigare tyckt att grekiska viner varit urdåliga, men vi är nu omvända! Det görs numera massor bra kvalitetsviner! Visst det görs fortfarande en stor mängd enklare viner som är riktigt dåliga, bland annat provade vi enkel Retsina som faktiskt inte gick att dricka. Men sämre viner finns ju alla länder.

Antikens greker var tidigt ute med att göra vin och det var även grekerna som spred vinodling till Italien. Numera odlas vin i hela Grekland men bäst vin görs främst i Makedonien (norra Grekland), Central-Grekland (området runt Aten) samt på halvön Peleponnesos. Det grekiska vin som kanske är mest känt är Retsina. Under antiken förslöt man amfororna med talllkåda och det gav också en tydlig och unik kådasmak till vinerna. Modern Retsina görs främst genom att man tillsätter tallharts under tillverkningsprocessen som avlägsnas före lagring och buteljering. De enkla Retsina vi provade tyckte vi var odrickbara, men det finns kvalitets-Retsina också som vi ser fram emot att prova!

Bortsett från Retsina, i dagens grekiska vintillverkning använder man både inhemska samt ”internationella” druvor och gör några kul blandningar av dessa. Inhemska druvor som vi upptäckte var de blå Xinomavro och Agiorgitiko samt den gröna Assyrtiko. ”Internationella” druvor vi stötte på var för röda viner Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah och för vita viner Chardonnay och Sauvignon Blanc.

De röda vinerna var kryddiga och mustiga med lagom fattoner. Det gäller både viner gjorda på enbart inhemska viner samt de som var blandningar av inhemska och internationella druvor och det var dessa båda vintyper vi tyckte bäst om.

Vitt vin på blandning av Assyrtiko och Sauvignon Blanc blev friska med en viss fyllighet. De vita vinerna på enbart Chardonnay var ofta härligt nötiga med en väl balanserad fatighet. De vita viner vi tyckte bäst om var de viner som enbart var gjorda på Chardonnay.

På Systembolagets beställningssortiment finns en del olika grekiska viner och de kostar 100-250 kronor flaskan. Även om 150-200 kr är lite dyrare viner så tycker vi att flera av dem är riktigt prisvärda.

Här nedan listar vi de producenter och deras viner vi upptäckte på vår Greklandsresa häromåret samt några andra viner vi hört gott om. Vi har inte besökt vingårdarna utan dessa viner har vi upptäckt på restaurangbesök.

Barafakas. Nära Corinth på Peleponnesos. Vitt Xilia Xronia (Thousand Years) gjord på Chardonnay. Har lagrats 3 månader på fat av acacia-träd! barafakawines facebook
Hatzimichalis. Central-Grekland, norr om Athen. Vit Kapnias 100% Chardonnay. Ganska mycket ny fransk ek. Toppenvin, lite dyrare. lafkiotis.gr
Gerovassiliou. Macedonien, nära Thessaloniki. Bla en härligt fatad Chardonnay. Vin från vingården finns på Systembolaget ibland. gerovassiliou.gr
Alpha Estate. Makedonien. Bla SXM (Syrah, Xinomavro, Merlot) och en ren Xinomavro. alpha-estate.com
Zafeirakis. Central-Grekland. Vitt vin Logos, en Chardonnay som är toppen. domainezafeirakis.gr
Biblia Chora. Macedonien, nära Thessaloniki. Vitt vin, kul blandning på Assyrtiko och Sauvignon Blanc. Vin från vingården finns på Systembolaget ibland. bibliachora.gr bibliachora.gr
Kir-Yianni. Macedonien. Inte provat själva, men vingården har fått goda omdömen. Vin från vingården finns på Systembolaget ibland. kiryianni.gr
Kechris. Macedonien, Thessaloniki. Gör “fin-Retsina” där man tillsätter färsk tallharts under jäsningsprocessen. Lär vara bra men vi har inte provat den ännu. Detta vin finns på Systembolaget ibland. kechris.gr
Vill du läsa mer om grekiska viner är här några länkar:
Greek Wine Insider greekwineinsider facebook
Wines of Greece winesofgreece.org
Blogg om resor winerist

Inga kommentarer

Kommentera