Vin till asiatiskt

Hallbus vinpanel har provat hur olika viner passar till olika asiatiska rätter. Oftast så rekommenderas allt utom vin till heta och aromatiska rätter från Asien, men efter att ha smakat igenom 12 väldigt olika viner samt smaker från många hörn i Asien så vill vi verkligen slå ett slag för vissa vita viner till spicy mat! Det är inte bara öl som passar till.

Vi drack vinerna till följande rätter:

  • Lax med chili, ingefära och koriander – < läs recept här >
  • Nordindisk mild lammgryta med saffran, kardemumma, mandel samt yoghurt (Rogan Josh)
    Medelstark thairätt bestående av marinerade räkor och bläckfisk med chili, glasnudlar, lök, nötter lime och färsk koriander (Yam Vun Sen)
  • Medelstark/stark grön thaicurry-gryta med kokosmjölk, bambuskott, morot, limeblad och thaibasilika (Geng Kiaowan)
  • Banan och löksalsa
  • Avslutningsvis åt vi en dessert med asiatisk touch: stekt banan med ingefärsglass

Vi hittade tre generella vinnare till maten – torra vita viner gjorda på druvorna Viognier och Gewürtstraminer samt halvtorrt vitt vin gjort på Rieslingdruvan. Vigoner och Gewürztraminers parfymerade, kryddiga, mjuka karaktärer med toner av lichee, banan och päron möter den asiatiska matens hetta och aromatiska mångrikedom på ett ypperligt sätt. Halvtorr Riesling funkar också bra, vinet är stramare och har högre syra men har å andra sidan en sötma som passar bra till thaimatens fiska, aromatiska hetta.

Vidare så upptäckte vi några fler kombinationer – på gott och ont. Rejält söta viner (halvsöta och mer) passar inte bra till stark mat, blir någon konstig kombination av kletighet och disharmoni i munnen. Rosé är ett vågspel, beroende på graden av bitterhet och strävhet – chili plockar fram hemska bittra och beska toner i vin som redan har strävhet. I teorin så fungerar ett mjukt och snällt rosévin, men vi hade hellre sparat rosén till stranden i solen och druckit en väl kyld Viognier istället. Torra viner på Rieslingdruvan är OK till asiatisk het mat, men igen, kör på Viognier, Gewürtstraminer eller halvtorr Riesling och ta torr Riesling till den grillade fisken istället. Torra röda viner kan fungera till indisk mat om de har kryddighet och värme i sig och saknar tydlig strävhet.

Share
Inga kommentarer

Kommentera