Mezcal

Mezcal

Alltid kul att lära känna nya smaker och dofter. En engagerad bartender hos Farallon, i San Francisco presenterade oss för Mezcal, mexikansk sprit gjord på agave. Vi fick smaka på tre olika sorter, alla väldigt olika. Mezcal var för mig tidigare den där spriten med larven i som man blir hög på när man dricker – längre från sanningen går knappast att komma. Finns inget narkotiskt i agavesläktet utan det är ur peyotekaktusen man utvinner meskalin, som är narkotiskt och något helt annat och inte i fokus här. Så den enda risken med att smaka på Mezcal borde då vara att bli full och den risken är ju förknippad med många olika drycker.

Så, vad smakade och doftade nu de tre mezcalsorterna vi fick smaka? Från vänster till höger enligt fotot.

Derrumbes, var pepprig, blommig, floral och på samma gång stallig med gödseltoner. En slags aloeverakänsla mitt i det där också. Låter kanske lite spretigt men det som stannade kvar var den florala tonen, behaglig, lite subtil och mjuk.

Mezcal Vago, Madrecuixe, den i mitten, var väldigt grappalik, vet att grappa kommer i diverse olika dofter, toner och smaker men tänk klassisk grappa med (enl mig som inte är någon grappaälskare) de typiska finkeltonerna.

Del Maguey, single village mezcal, Chichicapa, den tredje var ruggigt lik en peaty whisky, otroligt rökig, jättespännande och väldigt oväntat. Hade varit kul att prova den tillsammans med en Laphroaig eller Ardbeg.

En kul upplevelse och alltid lär man sig något. Frågan är om vi kommer att köpa en flaska finare mezcal framöver eller hålla oss till vin och någon cognac/whisky/rom då och då. Vi får väl se… Oavsett det, är ni i San Francisco så missa inte Farallon bar och restaurang med deras helt magiska inredning, havstema med maneter hängandes i taket, väggar som böljande musslor och grymt bra fisk och skaldjur på menyn.

www.farallonrestaurant.com

Share
Inga kommentarer

Kommentera