Chilikyckling

Chilikyckling

Chilikyckling
0 från 0 röster

Chilikyckling

När chilibehovet sätter in så brukar jag göra en kombo med både massor av chili samt en rejäl näve sichuanpeppar. Sichuanpeppar används mycket i Kina och framför allt i Sichuanprovinsen. Den har en härlig aromatisk smak och en bedövande effekt, man pratar om "lip numbing" och man blir lätt bedövad på läppar och i munnen, jätteskön känsla, lite surrande.
Jag marinerade kycklinglåren ett dygn men går säkert lika bra med några timmar bara.
Här använder jag kycklinglår men det går lika bra med annat kött, fast fisk samt tofu. I skrivande stund ligger tofu i marinad hemma och väntar på tillagning ikväll, gårdagens chilikyckling gav mersmak...
Måltid / Vintyp Huvudrätt
Kök / Vin Kinesiskt
Nyckelord Chilikyckling

Ingredienser

  • 4 st Kycklinglår, inte bara klubban utan hela låret
  • 2 st Tumstora ingefärsbitar
  • Chiliflakes, efter behag, men tramsa inte utan ta tillräckligt
  • Sichuanpeppar, hel, en näve typ
  • Salt
  • Rapsolja
  • 1-2 msk Ostronsås
  • 1-2 msk Risvinäger
  • 1 msk Ljus soya
  • Hel torkad chili, massor
  • Jordnötter, efter behag
  • Salladslök, ett knippe, eller ev purjo
  • Broccoli, bukett och stam

Instruktioner

  • Blanda chiliflakes, sichuanpeppar, mandolinad eller riven ingefära, salt med rapsolja, gärna i en platspåse. Lägg i kycklinglåren och förslut påsen. Massera runt marinaden så den kommer åt överallt. In i kylen, vänd då och då. Låt ligga över natten eller i alla fall några timmar.
  • Lägg kycklingen och marinaden i en wokpanna och fräs på rätt hög temperatur så kycklingen får färg och sichuanpepparen blir "poppad". Lägg i de hela chilisarna så att de blir nästan friterade. Poppandet och friterandet gör chilin och sichuanpepparen mildare i smaken. Dra sedan ner värmen, klutta i ostronsås (fyllighet och sötma), risvinäger (syra), ljus soya (salt och umami) och låt det stå och puttra ett tag medan du ger dig på grönsakerna.
  • Rosta jordnötterna i en torr het panna så de får lite färg, häll i rapsolja och ytterligare sichuanpeppar, den skall poppas även här. Sedan i med skivad salladslök samt broccolibuketter och finskivad broccolistam. Fräs till önskad konsistens, jag föredrar krispighet kvar i grönsakerna.
  • Smaka och se om det behövs mer sötma, syra eller sälta i chiliröran. Servera med möjlighet att strö mer jordnötter över. Njut!

Anteckning

Ett vitt vin gjort på druvan Gewürtztraminer är perfekt till. Druvans aromatiska ton hanterar hettan alldeles exemplariskt.
 
Sichuanpeppar
Share
Inga kommentarer

Kommentera