23 jan Egg benedict-ish
Egg Benedict-ish
En variant på klassisk Egg Benedict, en vansinnigt god macka, perfekt till sena frukostar och matiga bruncher. Som med alla mackor och smörgåsar så går det att variera pålägg i det oändliga, men nu kör vi den här varianten, du kommer inte att bli besviken. Champagne eller annat mousserande vin till detta är så klart en höjdare, gärna ett bubbel som är brödigt och gjort på 100% Chardonnay, se vintips nedan.
Portioner 0
Ingredienser
- lantbröd, surdegsbröd, en rejäl skiva per person
- smör, baconfett att steka i
- bacon, gärna från glada grisar
- ägg, 1 per person
- ättika och salt, en skvätt och en nypa till vattnet för pocherade äggen
- bearnaisesås
- babyspenat
- salt & nymald peppar
Instruktioner
- Lite multitasking krävs för att behålla äggen varma, baconen perfekta och att få frasiga, inte brända brödskivor.
- Koka upp vatten i en kastrull, 5-literskastrull fylld till hälften, en rejäl skvätt ättika och någon matsked salt i vattnet. En stekpanna för baconen, stek dem efter smak. Samtidigt hetta upp stekpanna med rejält med smör eller annat fett i, lägg i de väl tilltagna brödskivorna och håll ett öga på dem, de skall bli frasiga men inte brända, vänd och dra ner temperaturen. När baconen är klara, lägg dem på hushållspapper så de får rinna av.
- Knäck ett ägg i taget i en sil, så att det lösa av äggvitan rinner bort, häll över ägget försiktigt i en liten kaffekopp eller liknande, en kopp per ägg. Gör en virvel i det heta, sjudande vattnet (skall inte stormkoka, inga bubblor) och vält ner ett ägg åt gången, typ 30 s mellan äggen, de skall ha format sig. låt äggen gå så länge du vill, men det är läckert när äggulan är rinnande, men det är en smaksak. Ta upp äggen med en hålslev och låt ligga på tallrik.
- Dags för snabb montering av supermackan. Lägg den frasiga brödskivan på en tallrik, på med en näve babyspenat, toppa med baconet, det pocherade ägget, bean och flingsalt samt nymald svartpeppar. Servera och låt maten tysta munnen!
Anteckning
Några bubbel som vi tycker passar till:
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne
Champagne Diebolt-Vallois Prestige Brut
Inga kommentarer