Gong Bao

Gong Bao

Gongbao
3 from 2 votes

Gong Bao

En riktig höjdarrätt från det Sichuanska köket i Kina är Gong Bao. Orginalrecept hittade vi på "kinesiska recept" en alldeles lysande hemsida för bra, tydliga recept på kinesisk mat. Vi har modifierat vår Gong Bao en aning, snarare förenklat den och fokuserat på sichuanpepparen.
Får ni blodad tand på kinamat så kolla upp ”myror klättrar i träd” på samma site – också vansinnigt god!
Till det här rekommenderar vi vitt vin gjort på druvan Gewürztraminer, ju starkare och mer chili du har så gå från en torr Gewürtztraminer till en halvtorr, den lilla sötman balanserar hettan
Måltid / Vintyp Huvudrätt
Kök / Vin asiatiskt
Nyckelord Gong Bao

Ingredienser

Du behöver

  • kycklinglårfilé, med eller utan ben
  • salt
  • små torkade chilifrukter
  • stor purjolök/knippe salladslök grovt skuren i bitar
  • broccolibuketter samt skivad stam
  • ingefära, 2-4 tumstora bitar, fint skivade
  • salta jordnötter
  • minst 2 msk sichuanpeppar, men gärna mer
  • chiliflakes, minst 2 msk
  • matolja
  • ostronsås
  • ljus soja, japansk
  • risvinäger

Instruktioner

  • Blanda (raps)olja med risvinäger för syran, ostronsåsen för fyllighet och sötma samt sojan för sälta, lägg i sichuanpeppar och chiliflakes samt fint skivad (mandolinad) ingefära, salta efter tycke och smak. Lägg i köttet och arbeta runt alla kryddor. Låt ligga minst 6 timmar. Tanken är att du sedan wokar köttet och kryddorna i marinaden så var inte snål med ingredienserna.
    Bryn jordnötter i en torr, het panna/wok och lägg dem i en skål.
    Hetta upp en wokpanna, gärna ute på grillen, och häll i marinad samt köttet inklusive alla kryddor. Fräs på hög värme, detta gör att sichuanpepparen "poppar" och blir lite friterad vilket gör den knaprig och helt oemotståndlig. Häll över de hela chilisarna, dessa skall också fräsas så de blir lite knapriga. Smaka av försiktigt, för lite salt så ta lite soja, för platt så ta lite risvinäger för syra, vill du ha mer sötma så ta en skvätt ostronsås. När du känner att köttet är klart så vänd i purjo och broccoli och fräs tills grönsakerna blivit klara men ändå har kvar den fräscha knaprigheten.
    Servera med kokt ris och de brynta jordnötterna.

Anteckning

Vin gjort på druvan gewürtztraminer passar grymt bra till gongbao, här hittar du ett riktigt bra sådant vin https://hallbusvin.se/produkt/lada-wurzburger-stein-gewurztraminer
Här hittar du fler kinesiska recept http://www.kinesiskarecept.se/
Share
1 Kommentar
  • Chilikungen
    Kommenterat 17:32h, 23 april Svara

    5 stars
    Min absoluta favorit från det kinesiska köket!

Kommentera
Betyg