Hamburgare

Hamburgare

No ratings yet

Hamburgare med cole slaw och klyftpotatis

Att göra egna hamburgare är både gott och enkelt och en stor fördel är att man själv kan variera tillbehören. Färsen gå ju så klart också att variera, lamm, nöt eller varför inte kyckling, allt från glada djur uppvuxna med omtanke. Sedan finns ju vegetariska alternativ samt fiskfärs. Så, hamburgare är i min värld en av de roligaste och godaste maträtter jag kan tillaga och så klart äta. Här är receptet på en variant som flirtar med Australien och deras bbq-kultur. Så ett rött vin från Australien passar utmärkt till de här hamburgarna exv en Shiraz eller en blandning av Cabernet Sauvignon och Shiraz.
Måltid / Vintyp Huvudrätt
Kök / Vin Kött
Nyckelord Hamburgare
Portioner 0

Ingredienser

Hamburgare:

  • 1 kg färs
  • Salt och peppar
  • Vitlök, riven
  • Liquid smoke, 10-20 droppar beroende på hur rökigt du vill ha det

Hamburgerbröd

  • En limpa surdegsbröd

Cole slaw:

  • 1 litet vitkålshuvud finstrimlat
  • 2 st gul lök, finstrimlade
  • 2 dl Creme fraiche
  • 2-4 msk majonäs, smaka av balansen mellan creme fraiche och majonäsen så det blir som du vill ha det
  • 1-3 msk Dijonsenap, igen, smaka av och hitta din balans
  • Salt och nymald svartpeppar

Istället för pommes frites:

  • 10 st Tvättade, oskalade potatisar i klyftor
  • Liquid smoke, 10-20 droppar
  • Salt och peppar
  • Rapsolja
  • BBQ sås

Tillbehör:

  • Skivad gul lök
  • Skivade bifftomater
  • Cheddarost, gärna rejält lagrad (vi hade även långlagrad Grevéost)
  • Inlagd gurka
  • Inlagda rödbetor, vanligt i Australiska hamburgare
  • Klassisk hamburgerdressing
  • Ketchup
  • Smokey BBQ sås

Instruktioner

Rör ihop färs, vitlök, liquid smoke och salt och peppar, gärna kvällen innan så att smakerna fördelas. Forma biffar och stek till önskad temperatur/innerfärg.

    Cole slawen blir också godare om den får dra lite, men täck den i så fall med plast så den inte mörknar. Blanda ihop creme fraiche, majonäs, Dijonsenap och salt och peppar i en stor skål. Finstrimla vitkål och lök och rör ner i skålen. En cole slaw skall enligt mig vara krämig så ta det lugnt med vitkålen och blir det för torrt så blanda mer röra istället. Blir cole slawen fadd och tråkig så tillsätt mer Dijonsenap. Du kan även tillsätta riven pepparrot om du vill, ger en härlig skjuts.

      Potatisen klyftar du och lägger i en ugnsfast form, salta, peppra och häll över liquid smoke, rapsoljan samt BBQ sås, rör runt med händerna så ingredienserna fördelas. In i ugnen på 200 grader och låt gå tills potatisen fått bra med färg. Är du ute i god tid så stäng bara av ugnen, utan att öppna luckan och låt formen stå inne tills det är dags att äta.

        Skär surdegsbrödet i 1-1,5 cm tjocka skivor och lägg dem i en ugnsäker form. Häll en smakrik olivolja över brödskivorna (dränk dem om du vill). Låt gå i ugnen i ca 10 minuter på 200 grader.

          Ställ fram biffarna och alla tillbehör och låt gästerna montera sina egna hamburgare. Enklare blir det inte och inte mycket godare heller!

            Share
            Inga kommentarer

            Kommentera
            Betyg