Hemmagjord glass med tropiska smaker

Hemmagjord glass med tropiska smaker

No ratings yet

Hemmagjord glass med tropiska smaker

Den här efterrätten är en symfoni av tropiska eller asiatiska smaker. Det är tips på hur du kan smaksätta glass, sorbet, puré eller sås och det är upp till dig att bestämma vilka smaker som blir vad. Vår tanke är en len kokosglass, en pepprig ingefärsglass, en mangopuré, en limesorbet samt en citrongrässorbet. Som avslutning hackade myntablad över hela skapelsen. Men du kan variera och göra som du själv vill och känner för. Vi har ingen glassmaskin och vi hittade detta glassrecept som är enkelt och rättframt: https://victoriasprovkok.se/2020/05/enkel-kramig-vaniljglass-utan-glassmaskin/
Måltid / Vintyp Dessert
Kök / Vin Internationellt
Nyckelord Glass, Sorbet
Portioner 4 personer

Ingredienser

 • 3 dl vispgrädde
 • 2 hela ägg
 • 1 dl strösocker
 • 1 krm vaniljpulver
 • smaker du vill ha: kokos (mjölk eller flingor), mango, ingefära, lime, citrongräs med flera

Instruktioner

 • Glass: Vispa grädden rätt så hårt i en bunke. I en annan bunke vispar du ihop ägg, strösocker och vaniljpulver tills det fluffat upp, ca 1 minut med elvisp. Häll sedan över äggvispet i grädden och rör om försiktigt tills allt blandats. Häll över i en form och ställ in i frysen några timmar tills glassen fryst. För bästa resultat så ställ fram glassen ca 30 minuter innan den ska serveras så den mjuknar något.
 • Sorbet: Följ det här enkla grundreceptet, fruktjuice blandas med vatten och socker. Häll i juiceblandningen i en lång form och låt formen stå i frysen tills vätskan frusit till en halvfast massa, ungefär 1 timme. Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt sockret under kraftig vispning. Blanda skummet med den halvfrysta massan. Frys blandningen färdig i formen, ca 2 timmar. Rör några gånger under tiden så att sorbeten får jämn och smidig konsistens.
  2 dl pressad frukt (för citrongräset så banka det rejält så fibrerna går sönder och låt det koka tillsammans med sockerlagen)
  Sockerlag: 3 dl vatten + 4 msk socker
  Äggviteskum: 3 äggvitor + 2 msk socker

Anteckning

Dessertviner från distriktet Sauternes i Bordeaux har både en härlig sötma och en syra som gör att de passar extra bra till denna dessert. Dessa två viner finns på halvflaskor: 1) Château du Levant 2018. Nr 4153. 119 kr samt 2) Castelnau de Suduiraut 2013. Nr 3690. 169 kr. Vill du testa ett lite annat kul område känt för söta viner så ska vi inte glömma bort ungersk Tokajer som passar bra till glassen också: Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos, 2016. Nr 2901. 189: (500 ml).
Château du Levant - Château Liot 
Château du Suduiraut
Share
Inga kommentarer

Kommentera
Betyg