Janssons frestelse

Janssons frestelse

Janssons frestelse

Janssons frestelse

Oftast pratas det om köttbullar som typiskt svensk mat och det kan jag hålla med om, vi är jätteduktiga på våra köttbullar men jag skulle vilja föra fram Janssons frestelse som en av våra grundpelare på våra högtider och taberas. En bra gjord Janssons frestelse är bland det godaste som finns.
Här är ett lite mer smakrikt och fylligt recept - enjoy!
Måltid / Vintyp Smårätter, Tillbehör
Kök / Vin Svenskt
Nyckelord Janssons frestelse

Ingredienser

  • 1 kg Mjölig tvättad oskalad potatis
  • 4-6 st Stora banancharlottenlökar eller gul lök
  • 5 dl Vispgrädde
  • 2 brk Anjovis (à 100g. de små rosa burkarna) För mer smak, ta fler burkar
  • Smör
  • Riven västerbottenost

Instruktioner

  • Gör stavar av potatisen, gärna lillfingertjocka, skalet skall vara kvar.
  • Skiva löken och stek den mjuk i rejält med smör.
  • Varva potatisstavar, lök, anjovis, potatis i en ugnsfast form, gärna med höga kanter. Häll över anjovisspadet från båda burkarna. Häll över grädden, mängden beror lite på hur stor och djup form du har. Lägg över folie så det sluter tätt, sätt in i ugnen på runt 125 grader och låt stå några timmar och gå långsamt. Fram till hit kan du förbereda ngn/ngra dgr innan men tänk på att är gratängen kall när du sätter in den på nytt i ugnen så beräkna tid för uppvärmning också innan själva griljeringen med västerbottenosten görs.
  • 10-15 min innan servering så ta ut formen och ta av foliet, höj värmen på ugnen, gärna grill, fördela den rivna västerbottenosten ovanpå och in i ugnen tills skapelsen får färg. Resultatet blir gräddigt, krämigt mjuk med tydlig anjovissmak, förödande gott!
Inga kommentarer

Kommentera
Betyg