Lammlägg

Lammlägg

2 from 5 votes

Ugnsstekt lammlägg med örtkryddor

När vi reste i Rioja så åt vi mycket lamm och ett av dessa lammtillfällen har fastnat i minnet, ugnsstekt lammlägg, så enkelt och så gudomligt gott och en perfekt partner till röda Riojaviner. För tips på matchande gott Riojavin, läs Hallbus Vinpanels vintips här.

Det här är ett enkelt recept, men tar lite tid. Tricket är att ha låg temperatur i ugnen och gott om tid, då tillagas köttet långsamt, varsamt och sätt till lite kärlek så är du hemma. När du handlar lammläggen så försök få tag på de längre läggen, mer kött gör att det blir ett bra ett-lägg-per-person-portion.
Lamm passar toppen till rött vin från Södra Rhône och Rioja!
Måltid / Vintyp Huvudrätt
Kök / Vin Lamm
Nyckelord lammlägg

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 150 grader och förbered köttet, klappa in herbes de Provence eller liknande örtblandning. Enklast är att ställa läggen i en ugnsfast form och in i ugnen, låt dem gå i minst 3 timmar, gärna längre, sist jag gjorde det så gick de i 100 grader i 7 timmar, men det var mest för att jag hade den tiden och gästerna blev sena. Du ser när de börjar bli klara, dels drar sig köttet upp från benet och dels om du pillar lite så lossnar köttet direkt från benet. Lägg gärna ett gäng hela, lite mindre potatisar runt omkring läggen, potatisarna blir tillagade samtidigt med köttet plus att de tar upp härlig smak från köttsafterna från köttet. Ringla lite rapsolja över potatisarna om köttet du köpt är väldigt magert.
  • Servera med en klick kall creme fraiche, bryter underbart till de varma smakrika läggen. Pröva även att laga konfiterade potatisar till, skall också gå länge, recept finns i vår receptbank.

Anteckning

Share
Inga kommentarer

Kommentera
Betyg