Limoncello

Limoncello

Limoncello citroner
5 from 1 vote

Limoncello

Limoncello, en citronlikör på italienskt vis, frisk, fräsch och uppfriskande, gott till espresson efter maten eller bara att sippa på i solskenet. Enkel att göra själv, helst på italienska, ekologiska citroner som fått mogna där det är tillräckligt varmt för att göra citronerna både friska och syrliga men också med en större, mer komplex smak, rundare utan att bli söta.
Jag har ogenerat stulit receptet rakt av från matgeek.se men gjorde bara en dryg halv sats då jag bara hade 6 citroner hemma. Ni hittar länk till originalreceptet längre ner.
När man gjort limoncellon så står man med ett antal skalade citroner som snabbt torkar in om de inte används till något. Jag gjorde lemon curd på mina, blev grymt gott, länk till receptet också längre ner.
Måltid / Vintyp Kryddad sprit
Kök / Vin Italienskt
Nyckelord Citronlikör, Limoncello

Ingredienser

 • 6 st citroner, ekologiska
 • 4 dl vodka
 • 2 dl strösocker
 • 2 dl vatten

Instruktioner

 • Börja med att tvätta citronerna noga i ljummet vatten.
  Skala dem med en potatisskalare och se till att inte få med något av det vita. Du vill enbart ha det absolut yttersta, gula lagret.
  Diska en glasburk med tättslutande lock noga, skölj ur den med lite atamon.
  Lägg i citronskalen i burken och häll över vodkan.
  Låt stå i rumstemperatur ett par dagar och flytta sen till ett skafferi, en någorlunda sval källare eller kanske en garderob. Skaka någon gång i veckan och låt stå minst 30 dagar, men gärna 50. Smaka av den efter 30 dagar för att följa utvecklingen.
  Koka upp vatten och socker, låt sjuda ett par minuter och ta sen av från värmen och låt svalna.
  Sila av limoncellon genom att hälla den genom ett durkslag eller en sil för att få bort alla skalbitar. Låt den därefter passera genom ett finmaskigt filter, exempelvis ett kaffefilter (som sköljts innan för att få bort papperssmaken).
  Blanda limoncellon med 3/4 av sockerlagen och smaka av. För syrlig? I med lite mer sockerlag. Här är det viktigt att du verkligen smakar dig fram.
  Häll upp på väl rengjord burk och ställ tillbaka i skafferiet/källaren/garderoben. Låt vila 30-50 dagar och häll därefter upp på flaska. Klarar sig en smärre evighet.

Anteckning

Länk till orginalreceptet på limoncello hos matgeek.se

Länk till enkelt recept på lemon curd

Share
1 Kommentar
 • Anonym
  Kommenterat 15:04h, 17 augusti Svara

  5 stars
  Blev hur bra som helst!

Kommentera
Betyg