Marulk

Marulk

Marulk
2.84 from 6 votes

Klassisk marulk

Marulk är en fast, matig och spänstig fisk, perfekt att grilla just för att den inte trillar sönder men naturligtvis går det att tillaga den i stekpanna också. Här är ett klassisk recept och egentligen så funkar det till de flesta vita fiskar men här använder vi marulk. Citronsåsen som serveras till är busenkel, det finns många olika sätt att göra citronsås men det här är enkelt, snabbt och gott.
Måltid / Vintyp Huvudrätt
Kök / Vin Svenskt
Nyckelord fisk, Marulk
Portioner 0

Ingredienser

  • Färsk marulk (ca 200g per person)
  • Citroner
  • Grädde
  • Fiskbuljong, gärna hemmagjord
  • Vitt mjukt vin exv chardonnay
  • Mandelpotatis
  • Smör, smält och skirat
  • Salt och (vit)peppar

Instruktioner

  • Om du grillar fisken så lägg på 1 halva citron per portion fisk på grillen, snittytan nedåt. Annars stek den i torr het panna och låt den sedan gå på lite lägre värme så att den mjuknar men inte blir bränd. Genom att grilla/steka citronen så får man fram sötman och smaken blir mjukare och mildare och löjligt gott.
  • Såsen, koka upp fiskbuljong samt en eller två skvättar vin, låt det våldskoka, då försvinner syrligheten i vinet och det blir en rundare, mer fyllig smak av vinet. Pressa i några matskedar saft av grillad citron. Smaka av och hitta balansen där syran från grillad citron och vinet med salt från buljongen. När du fått till balansen häll i grädde och och låt det småputtra. Smaka av med salt. Blir det för platt så pressa i lite mer saft från den grillade citronen. Låt såsen vila på låg temperatur och stå till sig tills det är dags för servering.
  • Ångkoka mandelpotatisen med skalet på.
  • Stek marulken i rikligt med smör i stekpanna (eller om du grillar, grilla fisken men håll koll så det inte blir en kolbit med rå mitt). Jag brukar ha relativt het panna och när smöret slutar fräsa så lägger jag i fisken och ser till att den får en tydlig yta på båda sidor, sedan drar jag ner värmen, lägger på ett lock och låter fisken gå klart under lock.
  • Smält och skira smör
  • Servera fisken med citronsåsen. Häll det skirade smöret över mandelpotatisen och glöm inte att lägga en grillad halv citron eller några skivor grillad citron på tallriken. Salt och peppar på bordet tillsammans med rejält med extra sås och skirat smör.
Share
Tags:
Inga kommentarer

Kommentera
Betyg