Pasta med tryffel

Pasta med tryffel

Piemonte tryffel
No ratings yet

Pasta med tryffel

I Piemonte finns det tryffel i jorden och tajarin på borden. Tajarin är en extra äggrik pasta som är perfekt tillsammans med tryffel. Har du inte tid att göra egen tajarinpasta så köp i så fall tagliatelle eller liknande med ägg.
Ett trix för att få fram så mycket smak av tryffeln är att den värms i smält smör till ungefär 45 grader. Den skall inte kokas eller stekas i smöret utan bara värmas, då kommer hela smaksymfonin fram.
Måltid / Vintyp Huvudrätt
Kök / Vin Italienskt
Nyckelord Pasta, Tajarin, Tryffel

Ingredienser

  • Tryffel, färsk eller på burk
  • Tajarinpasta (se recept nedan) eller tagliatelle med ägg
  • Smör
  • Salt och peppar

Instruktioner

  • Koka pastan al dente. Medan pastan kokar så smält smör i en vid kastrull eller djupare stekpanna. Smöret skall inte brynas utan bara smälta och bli varmt. Hyvla i tryffeln (om du har den på bit) eller rör ner hackad från burk. Låt tryffeln bli varm i smöret. Bättre att tryffelsmöret väntar på pastan än tvärt om.
    När pastan är klar och avrunnen så blanda ner den i tryffelsmöret (ni tog rejält med smör, va? Det behövs...). Rör runt så all pasta får tryffelsmör på sig och sleva sedan upp på tallrikar. Riv över ost om ni vill, behövs egentligen inte men var och en blir salig på sin tro. Ät lååååångsamt och njut. Betänk paltkoma...

Anteckning

Ett recept på tajarin, finns lika många som det finns köttbullerecept här hemma i Sverige.
300 g mjöl (durumvete)
3 hela ägg+2 gulor
Majsmjöl till utkavling
Rör ihop ingredienserna till en hanterbar deg. Är ni inte sugna på att göra så som på bilden går det säkert alldeles utmärkt att röra ihop ingredienserna i en bunke, tror jag men en italienare skulle säkert säga emot =)
Arbeta degen med kavel först och gå över till pastamaskin sedan. Har ni ingen pastamaskin så går det utmärkt att kavla riktigt tunt och sedan skära degen med kniv. Majsmjölet gör att ni kan vika ihop degen ett antal gånger och på så sätt kan skära pastan utan att det klibbar. Majsmjölet är lite grövre och håller sig utanpå, inte går in i degen som exv fint vetemjöl och gör degen för torr.
Låt den färdiga pasta ligga löst och småtorka tills det är dags att använda den. Koka i väl saltat vatten.
Inga kommentarer

Kommentera
Betyg