Räksoppa

Räksoppa

 

Räksoppa
No ratings yet

Räksoppa

OK, kanske inte den sexigaste matbilden men jag kan lova att det är en av de mest smakrika och mustiga matbilderna. En så enkel maträtt med så vansinnigt mycket smak och potens - mer egengjord fond på skaldjursskal till folket! En perfekt förrätt på lördagen efter fredagens räkor och vitt vin, bara att ta tillvara räkskalen så är lördagen räddad!
Soppan blir som sagt väldigt smakrik och potent och ett vin som hanterar denna myckenhet är ett vitt från Loire, Frankrike och gjort på druvan Chenin Blanc, ett vin med hög syra inbäddad i en fet oljighet och smakrika toner av bivax, honung, aprikoser och en lång eftersmak. Tips hittar ni längre ner i receptet.
Måltid / Vintyp Soppa
Kök / Vin Internationellt, Svenskt
Nyckelord Räksoppa

Ingredienser

  • Skal från ett halvt kilo räkor
  • 5 dl Vitt vin
  • 5 dl Vatten
  • 1-2 st Morötter
  • 1-2 st Schalottenlök
  • Skaldjursfond
  • Soja, gärna thailändsk svampsoja
  • Sherry/Madeira/Portvin
  • Smör

Instruktioner

  • Enklast är om du lägger ut alla räkskal på en plåt och rostar dem på hög värme och grill i ugnen. Rör om då och då, det skall inte bli svart och kol utan rostas bara. Fräs sedan de rostade skalen i en tjockbottnad kastrull med smör. Alternativt så stek/fräs/rosta skalen direkt i kastrullen, funkar bra men skalen får inte samma rostade ton som ugnen ger. Häll i vatten och vin och låt våldskoka i en kastrullen 3.5 min. Genom att våldskoka vinet så kokas syrligheten i vinet bort, blir fylligare o rundare. Lägg i morötter o schalottenlök, 1 dl port/maderia/sherry, en slurk räk/skaldjursfond, en slurk bra soja. Låt småkoka minst 1 timme, jag brukar göra det kvällen innan.
    När det är dags, sila av räkskal, smaka fonden för att få en känsla för om den behövs sött, salt, syra, reducera om den är för tunn. Häll i (havre)grädde, låt småkoka o sätta sig, smaka av igen. Havregrädde har en tendens att skära sig och bli grynig när jag låter det stå och småputtra, i alla fall för mig, så jag tillsätter numera det en kort stund innan servering, värmer upp och lägger i de skalade räkorna, i den varma ej kokande soppan. Servera med vitlöksbröd (bröd, smör, massor av pressad vitlök, dill) och njut av den fylliga smaken av en soppa på egenkokad fond, blir inte mycket bättre.

Anteckning

Inga kommentarer

Kommentera
Betyg