Svampsoppa

Svampsoppa

 

0 från 0 röster

Mustig trattkantarellsoppa

Torkad trattkantarell har en distinkt och kraftig smak som lämpar sig ypperligt i det här receptet. En liten bit getost förhöjer många rätter, särskilt svamprätter. Soppan gifter sig gudomligt till en fatad Chardonny, gärna från Bourgogne eller Kalifornien.
Måltid / Vintyp Soppa
Kök / Vin Svamp
Nyckelord Svampsoppa

Ingredienser

  • 1 näve torkade trattkantareller
  • 5 dl grädde
  • 5 dl creme fraiche
  • 1-2 stora banancharlottenlökar
  • 1-2 msk getost
  • Konjak
  • Salt och vitpeppar
  • Smör

Instruktioner

  • Blötlägg svampen i 1 liter vatten tills svampen har mjuknat. Finhacka löken. Smält en klick smör en stor kastrull och lägg i den finhackade löken. Fräs löken tills den är genomskinlig. Häll därefter i svampen tillsammans med svampspadet i kastrullen. Tillsätt salt och nymalen vitpeppar och låt koka relativt häftigt tills vätskan har reducerats till ungefär hälften. Häll i lika delar grädde och creme fraiche (det är inte säkert du behöver 5 dl + 5 dl). Smula ner getosten. Låt soppan koka en liten stund, smaka av med salt, vitpeppar och en skvätt konjak. Var försiktig med konjaken då den lätt tar överhanden, det behövs mindre än du tror - börja med en tesked.
  • Servera svampsoppan med bröd.

Anteckning

Svampsoppan passar bra tillsammans med smöriga och nötiga vita viner där smöret och nötterna gifter sig med svamp- och skogssmaken. Vinet bör ha en viss syra för att klara av fetman i soppan. Det mest perfekta vinet är en vit Bourgogne, men tillåter inte plånboken det så leta efter ekfatslagrad Chardonnay som inte domineras av tropiska frukter utan snarare av smör, nötter och fat.
Share
Inga kommentarer

Kommentera