Thaisallad

Thaisallad

Thaisallad glasnudlar

Thaisallad

En thaisallad är egentligen optimal med sin blandning av krispiga lätta grönsaker, krispiga glasnudlar, lite sötma av eventuell frukt och så örfilen av het chili och umamistinn fisksås.
Det här receptet är flexibelt och jag brukar höfta ihop dressingen men skall försöka skriva ner någorlunda mått som ni kan börja med.
Vill ni ha vin till så passar en väl kyld gewürtztraminer, gärna från Franken eller Alsace.
Måltid / Vintyp Huvudrätt
Kök / Vin asiatiskt
Nyckelord Thaisallad

Ingredienser

Dressingen (som du gör först)

  • 2-3 lime, juice av
  • 1-2 färsk ingefära, riven
  • 1 vitlök, solovitlök
  • 1-2 msk fisksås, börja med en msk och smaka av
  • 1-10 chilisar, hackade
  • strösocker, börja med lite och smaka av

Salladen

  • 1-2 pkt glasnudlar eller algnudlar
  • sallad, färg och form efter behag
  • grönsaker, färg och form efter behag
  • salladslök, ger bra sting
  • mango, papaya eller annan valfri frukt
  • färsk koriander, massor av koriander!
  • valfri topping, bläckfisk, skivad ryggbiff, quornfärs...

Instruktioner

  • Börja med att göra dressingen och tricket där är att du försöker balansera syran (limejuicen) med sältan och umamifylligheten (fisksåsen), hettan (chilin) och om det blir för syrligt så runda av med lite socker. Ingefäran och vitlöken är mer som 'vanliga' smaker, om ni förstår.
    Blanda ihop limejuicen och fisksåsen. Hacka och mortla chili, vitlök och ingefära. Blanda ner i limejuicen och fisksåsen. Smaka så av och fundera på om mer hetta behövs (= blanda ner hackad chili), är det platt och livlös (= mer syra, limejuice), för skarp (= lite socker). Fisksåsen tillför både sälta och fyllighet och för mig också den ultimata thaitouchen.
    Gör klart nudlarna efter instruktioner, jag brukar lägga dem i dressingen så de får suga upp smakerna där, men det är valfritt.
    Strimla och hacka/skiva din sallad och dina grönsaker och lägg upp på ett serveringsfat. Finhacka eventuell frukt och blanda i.
    Stek bläckfisken eller biffen eller färsen eller vad du nu väljer att använda. Den här gången blev det som sagt bläckfisk för oss.
    Lägg nudlarna ovanpå salladen, rör runt lite fint sedan på med toppingen och ett stort lass grovhackad, färsk koriander. Hugg in!

Anteckning

Den bästa gewürtztraminern hittar ni här: Gewürtztraminer
Snabbstekt bläckfisk, otrolig mör och fin!
Bläckfisk
Inga kommentarer

Kommentera