Vilt med potatiskaka

Vilt med potatiskaka

No ratings yet

Vilt med potatiskaka

En kötträtt med få och tydliga smaker, råvarorna får prata fritt. Ta ett kött du tycker om, gärna smakrikt och gärna vilt, men det bestämmer du så klart själv. Till det en klassisk potatiskaka med mycket smör som tar fram potatisens underbara smak. Skysås med grädde och rötter av olika slag utifrån egen preferens.
Måltid / Vintyp Huvudrätt
Kök / Vin Vilt
Nyckelord Viltkött med röstipotatiskaka
Portioner 4 personer

Ingredienser

  • Kött, gärna vilt samt mört kött
  • Potatis
  • Grädde
  • Konjak
  • Salt och peppar
  • Svartrötter
  • Andra rotfrukter såsom morötter, palsternacka, persiljerot

Instruktioner

  • Börja med potatisen, strimla/riv den à la Janssons frestelsestorlek. Smält rejält med smör i en stekpanna med lock. Lägg i potatisen och lägg på locket. Låt gå på medelvärme tills undersidan fått en bra yta, vänd på underverket med hjälp av locket, mer smör behövs säkert och låt gå under lock på medelvärme tills allt annat är klart. Sänk värmen om det tar lite längre tid med resten av rätten.
  • Ånga de rotfrukter du valt, skalade och storlek pekfinger. Lite tuggmotstånd är alltid gott, men det bestämmer du själv.
  • Stek ditt kött utifrån hur du vill ha det, viktigt är dock att det är smör i pannan, salt och peppar och att när du stekt nästan klart så ta ur köttet, fräs ur den heta pannan med vatten, låt vattnet koka upp i pannan och i med en skvätt cognac och grädde, låt puttra lite, det skall fortfarande vara en sky inte någon tjock sås. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.  
  • Servera med köttet som medelpunkt, omringat av skysåsen (extra sås i kanna på bordet och såssked bredvid varje tallrik) en bit frasig, smörig röstipotatiskaka och rötterna med lite flingsalt på. Har du inlagda granskott blir det perfekt till. Gelé till är kanongott men tyvärr är söt gelé inte bästa vän med fylligt rött vin, så vi väljer bort gelén när vi har goda rödviner till. Sötman gör vinet surt och grinigt.

Anteckning

Till vilt passar viner från Bordeaux extra bra, det är något i det lite magrare köttet som gör att dessa strama och torra viner passar extra bra. Första tipset är ett vin från området Madiran som inte tillhör Bordeaux men ligger nära geografiskt och stilen är verkligt Bordeauxlik. 1) Château Bouscassé, 2017. Frankrike, Frankrike sydväst, Madiran. Nr 2204. 169 kr. 2) Château Belgrave, 2015. Bordeaux, Haut-Médoc. Nr 3925. 389 kr.
Share
Chateau Bouscassé - Alain Brumont
Chateau Belgrave - Dourthe
Inga kommentarer

Kommentera
Betyg