Bordeaux

Bordeaux är världens mest kända vinområde. Här görs fantastiska viner, Cabernet Sauvignon och Merlot är kungadruvorna här och de söta vinerna på Sémillon är drottningen. Vi har tidigare tyckt att området har varit lite svårbesökt, men vi gav området en chans till och vi får erkänna att vi blev helt omvända. Här finns många riktiga pärlor i form av boende, trevliga vingårdar och restauranger (att vinerna är enastående visste vi ju innan). Bordeaux är ett jättestort vinområde och vi har fokuserat på de två bästa områdena för rödvin, nämligen Médoc-halvön och området runt staden Libourne, två områden vars röda viner egentligen är ganska olika varandra. Du hittar samlade tips i slutet på artikeln med länkar till vingårdar, restauranger, hotell med mera.

Ett klassiskt bra rött vin från Bordeaux är kraftigt och smakrikt med doft av svarta vinbär, nyvässad blyertspenna (cederton) och stall. Ni har kanske hört uttrycket svettig häst, stor kropp och lång svans och det ligger en hel del i det i viner från Bordeaux! Men det är som sagt ganska stora skillnader beroende på var i området vinet kommer ifrån. För att utforska Médoc-halvön rekommenderar vi att bo i staden Bordeaux alternativt något mindre hotell eller B&B på landsbygden. För att utforska Libourne-området rekommenderar vi att bo i lilla byn St Emillion. Men mer om allt detta längre fram i artikeln, först tänkte vi sätta scenen för vinområdet.

 

Vinområdet Bordeaux i sydvästra Frankrike är en av de regioner i Frankrike som producerar mest vin. Vinodlingarna ligger längs floderna Dordogne och Garonne samt havsviken Gironde som de båda floderna mynnar ut i. Trots sitt sydliga läge är Bordeaux inte optimalt för vinodling, närheten till havet ger ett relativt milt klimat med ganska mycket regn.

Regionen heter Aquitanien, den tillhörde England i flera hundra år fram till någon gång på 1400-talet och engelsmän har fortsatt att vara stora konsumenter av Bordeauxvin. I England säger man fortfarande ofta Claret om viner från Bordeaux, ett namn som hängt kvar från äldre dagar när rödvinerna var mer ljusa i färgen och roséaktiga, på den tiden var det inte alls samma mörkröda kompakta färg på vinerna som det är idag. Bordeauxvinernas stora kommersiella uppsving kom i mitten på 1800-talet och det accelererade på 1960-talet och idag är det utan tvekan världens mest ansedda vinområde, främst för rödvin och söta dessertviner (även om det görs mycket bra torra vita viner i området också).

 

I Bordeaux blandar man olika druvor i vinet. Det är för att klimatet är ganska kallt och olika druvor mognar olika varje år. Genom att plantera olika druvor är det lättare att göra ett bra vin varje år och man är inte lika beroende av att enbart en druva mognar som den ska. Rödvinsdruvor här är främst Cabernet Sauvignon (mest berömd), Merlot (mest odlad), Cabernet Franc, Petit Verdot och Malbec.

 

Torra vita viner från Bordeaux är nästan alltid en blandning av druvorna Sémillon och Sauvignon Blanc. Sémillon ger lite tyngre och ”fetare” viner och Sauvignon Blanc ger friskare, lättare viner med hög syra. Om vi ska generalisera lite så förr var det med större andel Sémillon och längre lagring på ekfat, vilket gjorde vinerna fylligare. Numera är det vanligare med mer Sauvignon Blanc och mindre kontakt med ekfat så vinerna är friskare, lättare viner. Men det är ganska stor variation. Oavsett stil så görs det mycket bra vita viner i Bordeaux, även om de inte är riktigt lika kända som de röda och söta vinerna. Söta viner är oftast gjorda på enbart Sémillon.

 

Franska kvalitetssystemet AOC gäller i Bordeaux. Det finns dock inget gemensamt klassificeringssystem i Bordeaux (vi är ju ändå i Frankrike) utan varje delområde har sitt eget system.

Médoc

 

Det mest kända delområdet är Médoc-halvön som ligger nordväst om staden Bordeaux och väster om havsviken Gironde, området kallas också ”vänstra” sidan. Médoc-halvön var tidigare ett träskområde, men utdikning på 1600-talet gjorde det lämpligt för vinodling. Bordeaux i allmänhet och Médoc i synnerhet är ett ganska platt område jämfört med andra vinområden. I jorden här trivs Cabernet Sauvignon bäst och vinerna brukar domineras av den druvan.

 

På Médoc-halvön hittar man de kända kommunerna Margaux, St Julien, Pauillac och St Éstephe, här finns merparten av de kända vinslotten i Bordeaux. Médocs klassificeringssystem är fem olika cru classé; 1-5 där premier cru classé (1) är den högsta. Klassificeringen gjordes 1855 och slottens klassificering sattes efter vilka priser vinerna då betingade, något som man kan tycka är lite konstigt. De fyra slotten som klassades som premier cru classé är Chateau Margeaux, Chateau Latour, Chateau Mouton-Rotschild och Chateau Lafite-Rotschild, väldigt dyra viner som är få förunnat att få smaka tyvärr. Förutom dessa megakända slott finns det ett 100-tal andra berömda och välrenommerade slott i Médoc. De bra vingårdar som inte blev klassificerade 1855 klassas som Cru Bourgeois.

(Nästan) alla vingårdar med självaktning i Médoc har ett bostadshus i form av ett slott och i Médoc kryllar det verkligen av slott, stora som små, där merparten byggdes på 1800-talet. Tyvärr ägs många slott nu av större företagskoncerner och bank-/försäkringsbolag, ofta i utländsk regi. Japanska företag köpte många slott på 80-/90-talet, på senare tid har många slott köpts av kinesiska företag. Kombinationen av att majoriteten av slotten är berömda och företagsägda gör att Bordeaux kan upplevas som ganska otillgängligt då det är ganska svårt att få access många vingårdar. Många slott har också egen representationsmatsal vilket innebär att det inte är lika vanligt med charmiga bistron och byakrogar runtom i de kända kommunerna i Médoc som det är i exempelvis Bourgogne. Men det är absolut inte kört, det finns både lättillgängliga bra, prisvärda vingårdar och mysiga restauranger, särskilt om man letar lite utanför ”the beaten track”.

 

En sak som är rätt genomgående för hela Médoc är att de röda vinerna är torra i smaken, inte torra som ”inte söta” det är alla röda viner här utan i Médoc är de mer torra i munnen, strama, eleganta och har en viss kylighet i sig. Kyligheten brukar betecknas som cedertoner. Det är rejält fylliga viner och kräver oftast mat för att blomma ut helt och fullt. Svarta vinbär går ofta igenom i både doft och smak, mörka bär och tydliga tanniner. Med åldern flyttar vinerna till ett stuteri och antar toner av läder, sadel, stall, svamp – helt fantastiska toner och väldigt goda och underhållande viner att dricka då. Kommunerna i Médoc skiljer sig åt sinsemellan, främst beroende på olika jordmån. Generaliserar man så ger är vinerna från Pauillac de kraftigaste och Margaux de elegantaste.

 

De flesta vinerna från Médoc kostar en bra slant, etablerade slott från någon av de kända kommunerna kostar oftast mellan 50 eur – 300 eur. De riktigt kända slotten kostar betydligt mer. För att hitta bra viner till bra pris i Médoc rekommenderar vi att leta efter vingårdar som är klassade som Cru Bourgeois samt särskilt i kranskommuner som Listrac eller Moulis. En av våra favoriter är Chateau Phélan Segur i byn St Éstephe, kostar runt 50 eur på vingård men väl värt det. Vill man verkligen fynda finns i byn Listrac både Chateau Fourcas Hosten och Chateau Saransot Dupré, här kostar vinerna på runt 15-25 eur på vingård. Vill du besöka något av de mer kända slotten så rekommenderar vi Chateau Palmer i Margeaux och Chateau Pichon Baron i Pauillac, båda är riktigt klassiska och vackra Bordeauxslott och de gör bra vin.

Libourne området – St Emillion, Pomerol och Fronsac

 

Runt staden Libourne, på Dordognes norra sida, som också kallas då den ”högra” sidan, finns de tre vinområdena St Emillion, Pomerol och Fronsac. Områdena är sinsemellan ganska olika, men gemensamt för dem är att här dominerar druvan Merlot tillsammans med Cabernet Franc. Det är helt enkelt så att Cabernet Sauvignon inte trivs lika bra i jordarna här.

 

Pomerol är den mest kända kommunen på denna den ”högra sidan”. Det är en ganska liten kommun och själva byn Pomerol består egentligen bara av en kyrka och några hus. Alla vingårdar har ett Chateau-namn, men det är egentligen inga slott utan mer bondgårdar och i bästa fall en herrgård. I Pomerol finns inget klassificeringssystem, dock finns här vingården som nog gör världens dyraste rödvin: Chateau Petrus. Vi har hittat en liten vingård som ligger bara 400 meter från Chateau Petrus som ni inte får missa om ni reser runt i området: Chateau Thibeaud-Maillet.

Byn St Emillion är liten och charmig, vingårdarna ligger tätt runt byn och här är det lite mer kulligt än i övriga delar av Bordeaux. Även här är det inte heller lika pampiga slott som i Médoc utan mer herrgårdar som kallar sig slott. Klassificeringssystemet är intressant, då alla klasserna är Grand Cru. Klasserna delas in i Grand Cru Classé A (högst klass), Grand Cru Classé B, Grand Cru Classé och Grand Cru. Förutom själva St Emillion finns här små kranskommuner såsom exempelvis Montagne St Emillion. I St Emillion har vi fastnat för Chateau Cormeil-Figeac, de gör bra St Emillion och här finns möjlighet att som en gruppövning göra din egen Bordeaux-blend.

 

Precis norr om staden Libourne ligger Fronsacområdet som består av ett flertal delområden där Fronsac och Canon-Fronsac är de största. Det är områden som hamnat i skuggan av de mer kända grannområdena Pomerol och St Emillion och priserna är därefter, man har länge trott att nu är det Fronsacs tur att bli känt och dyrt men det har ännu inte hänt. Så än så länge går här verkligen att fynda. Vår favorit här är Chateau Barrabaque som gör båda bra röda och vita viner till riktigt bra pris.

 

Vinerna från högra sidan är fruktigare/bärigare utan att för den delen vara speciellt fruktiga och bäriga, de upplevs bara så om man jämför med viner från Médoc. Vi pratar fortfarande vuxna, snygga viner med elegans men kanske med mindre kylighet och mer röda bär och plommon, som kommer ifrån mer Merlot i vinet, samt ibland gräsigare toner som beror av mer Cabernet Franc i vinet. Generaliserar man så är Pomerol kraftigare viner med mer plommon och mörk frukt, St Emillion lite mer medelfylliga, beroende både på jordmånen och att man oftast har en högre andel Cabernet Franc i vinerna än i Pomerol.

 

Det finns betydligt fler vingårdar i både St Emillion och Fronsac än i lilla kommunen Pomerol. Priserna på Pomerolviner är också generellt betydligt högre än i St Emillion och Fronsac. I Fronsac kan man göra riktiga fynd, jättebra viner för 12-15 eur. Pomerol brukar kosta 35 eur och uppåt på vingård.

Graves, Entre-deux-Mers, Bourg och Blaye.

 

Vi har tyvärr inte hunnit utforska ett gäng vinområden i Bordeaux, som exempelvis Graves, Entre-deux-Mers, Bourg och Blaye så det är kvar på vår bucket list.

 

Graves breder ut sig söder om staden Bordeaux och på södra sidan längs floden Garonne. Här görs förutom röda viner, en hel del vitt, torrt vin samt de bästa dessertvinerna. Den mest kända kommunen för röda viner i Graves är Péssac-Leognan, här finns det världsberömda slottet Chateau Haut-Brion. Längre åt sydost ligger de kommuner som gör de söta Sauternes-vinerna som görs på Semillon-druvan. För att göra de söta vinerna skördar man sent på hösten då druvorna har skrumpnat ihop och har mer koncentrerad smak. Fukt från närliggande floden ger dimmor och det i sin tur gör att druvorna angrips av en speciell mögelsvamp, botrytis cinerea. Möglet perforerar druvans skal samt sätter smak på druvan, en tydligt ton av (torkad) aprikos. Det är olika från år till år i vilken utsträckning mögelsvampen angriper druvorna. Här hittar man slottet Chateau d’Yquem som gör det absolut mest kända Sauternes-vinet, vinet anses av många som ”världens bästa vin alla kategorier” och vi kan inte annat än hålla med! Det är koncentrerad nektar från gudarna, samtidigt finns här en bra syra som gör att vinet håller ihop.

 

Mellan floderna Garonne och Dordogne finns det stora vinområdet Entre-deux-Mers som mest är känt för lite enklare viner, här finns säkert bra vingårdar men vi har inte stött på några ännu och vi har heller ännu inte utforskat området. Likaså områdena nordväst om Libourne; Bourg och Blaye.

Maten

 

Bordeaux är faktiskt känt för att vara en köttätarregion, konstigt med tanke på att det ligger vid både floder och havet men å andra sidan, kött passar ju oftast bäst till röda viner och det är ju det som primärt produceras här. Så håll utkik efter köttrestauranger, det finns många bra sådana och bra rödviner finns det ju i mängder.

 

Historiskt sätt så har bordeauxarna även ätit fisk och skaldjur och gör det än idag. Närheten till havet gör att ostron är vanligt så klart, passar bra med en vit Bordeaux av den friskare stilen. En traditionell rätt är nejonöga, som håller till i floderna. Tyvärr har även här drabbats av utfiskande, insättning av invasiva arter och lite övergödning på det, så de gamla klassiska rätterna på diverse ätbara floddjur är svårt att få tag på. Bordeaux har sin egen lilla kaka som du får överallt, Canelés de Bordeaux.

 

Att resa runt och bo i området

 

Staden Bordeaux är en ganska stor stad, men verkligen vacker och det är en härlig puls i staden, det är både en stor universitetsstad samt man märker av den betydande vinturismen. Här finns många hotell och restauranger så staden är en bra plats att utgå ifrån. Bo bra och centralt gör man på Hotel La Tour Intendence. Tips på bra köttrestaurang med bra vinlista med överkomliga priser är La Tupina. Väl här så rekommenderar vi ett besök på vinmuséet La Cité du Vin, ett toppmodernt och innovativt ställe där du kan prova vin och lära dig om vin och området på ett kul sätt.

Runtom på landsbygden finns många bra boenden, ganska många dyra tyvärr. Men särskilt franska B&B (Chambre d’hôte) är ofta bra kvalité och prisvärt, ofta med bara ett fåtal rum. Betänk att en del av dessa har ingen restaurang så då är det bil som gäller för restaurangbesök.

 

På vänstra sidan (Médoc) så finns två häftiga B&B som ligger mitt bland vinrankorna; Chateau de l’isle i Castelnau de Médoc och Chateau Giscours i Margaux (Chateau Giscours vin gör ett riktigt bra vin också). Fantastiskt bra mat i Médoc hittar du på bistrot Café Lavinal i centrala Pauillac och som ligger kloss an anrika vinslottet Chateau Lynch-Bages. På restaurangen Le Lion d’Or i Arcins äter du också bra och här kan man även ta med sitt eget vin! En enklare krog som ligger fint och erbjuder vällagad mat är La Rive Medocaine i Lamarque. När du kör eller cyklar i området missa inte att åka väg D2 mellan Margaux och Pauillac, verkligen sevärt för här duggar slotten tätt.

 

På högra sidan finns så är byn St Emillion en liten och verkligen supermysig by med ett flertal bra restauranger. Här vill vi särskilt rekommendera att bo på Hotel Au Logis de Rempart och äta på L’Envers du Decor, ett typiskt franskt bistro med vällagad mat till bra priser. Bra mat hittar du också på Le Tertre mitt i byn. Gillar du att cykla runt i vinområden skulle vi rekommendera att bo i St Emillion och cykla runt i St Emillion, Pomerol och dess kranskommuner. Lite längre västerut finns ett mysigt B&B på landsbygden Chateau de la Grave i Bourg.

 

Generellt att besöka vingårdar så gäller att ju mer berömt och ”dyrare” vin desto mer krävs att man bokar besök i förväg, så är det en vingård du absolut vill besöka så ring eller maila dem innan. Normala öppettider är 9-12 och 14-17 på vardagar, lördagar och söndagar lite olika.
Gillar du att springa långt så finns Médoc Marathon som arrangeras i början på september varje år, ett häftigt lopp där många klär ut sig. Självklart finns det drickestationer med vin, det är ju Bordeaux. Flertalet löpare är seriösa och springer på, men det finns också många som halvjoggar/går och njuter av vin och ost i stället!

 

Är du där under varm årstid så finns det milslånga stränder längs Médoc-halvöns västkust, väl värt att besöka. Finkornig sand och långgrunda stränder med härliga bad. Hourtin Plage besökte vi och det var oväntat oexploaterat.

Lagra Bordeauxvin

 

Röd Bordeaux utvecklas väldigt bra genom lagring. Ett vin från ett bra slott ofta kräver minst 5 år, gärna 10 år i en bra källare för att komma till sin rätt. Ska du dricka ett riktigt värstingvin så kan det krävas minst 15 år, som bäst brukar de vara efter 20-30 år. Sen är det som vanligt en fråga om smak, ju längre man lagrar desto komplexare blir vinet men frukten avtar. Så föredrar du lite fruktigare viner behöver du inte lagra lika länge. Men då är vinerna ofta rejält sträva så det gäller att para det med rätt mat så att strävheten inte blir dominant (läs kraftig mat). Generellt tycker vi att viner från vänstra sidan (Médoc) kräver längre lagring än viner från högra sidan. Vad gäller de söta vinerna från Sauternes så kan de lagras i evigheter, sötman bevarar och vinerna har hög som är bra för lagring. Med åldern blir smakerna mer koncentrerade och vinerna får en härlig bärnstensfärg.

 

Sen har du säkert sett årgångstabeller med betyg 1-5 för olika årgångar, där 5 är högst betyg. Vi tycker att man ibland ska ta dessa med en nypa salt. Betygen är främst satta efter hur lagringsdugliga vinerna är. Det innebär att ett en årgång med lägre betyg, säg 3, kan vara mycket mer tillgängligt och behagligt att dricka nu. 2019 är ett jättebra exempel där årgången kanske inte har så högt betyg i tabellerna, men vinerna är behagligt fruktiga och har en lägre strävhet så de är bra redan nu. Ska vi nämna något om aktuella årgångar så är 2016, 2018 och 2020 årgångar som kan lagras länge. 2022 verkar bli ett riktigt bra år också. 2019 alltså fruktigare viner som inte behöver lagras så länge.

Utforska Bordeaux med oss

Vi gör en resa september 2024 där vi besöker våra utvalda favoriter. Endast 16 platser, läs mer och boka här.

Vingård Chateau Phelan Segur i St Estèphe phelansegur.com
Vingård Chateau Saransot Dupré i Listrac saransot.dupre.com
Vingård Chateau Palmer i Margaux chateau-palmer.com
Vingård Chateau Pichon Baron i Pauillac pichonbaron.com
Vingård Chateau Thibeaud-Maillet i Pomerol ingen hemsida
Vingård Chateau Cormeil-Figeac i St Emillion cormeil-figeac.com
Vingård Chateau Barrabaque i Fronsac chateaubarrabaque.com
Boende Hotel La Tour Intendance i centrala Bordeaux hotel-tour-intendance.com
Boende Hotel Au Logis des Remparts i St Emillion logisdesremparts.com
Boende Chateau de l’Isle i Castelnau de Médoc chateaudelisle.com
Boende Chateau Giscours i Margaux giscours.com
Boende Chateau de la Grave i Bourg chateaudelagrave.com
Restaurang La Tupina i centrala Bordeaux latupina.com/
Restaurang Café Lavinal i Pauillac jmcazes.com/en/cafe-lavinal
Restaurang Le Lion d’Or i Arcins leliondor-arcins.fr
Restaurang L’Envers du Decor i St Emillion envers-dudecor.com
Restaurang Le Tertre i St Emillion restaurantletertre.com
Vinmuseum Bordeaux La Cité du Vin laciteduvin.com
Stränder västkusten Médoc Hourtin Plage my-hourtin.com/hourtin-plage
Médoc Marathon marathondumedoc.com