Vinprovning Sydfranska röda viner

Vinprovning av sydfranska röda viner

Vinprovning Sydfranska röda viner

Vi hade en riktigt bra och spännande vinprovning av sydfranska röda viner med middag i Harrys vinkällare, Göteborg. Sex sydfranska viner fick visa upp sig och säga sitt. Röda viner från södra Rhône, Provence och Languedoc-Roussillon, alla väldigt karaktärsfulla, fulla av åsikter och som tog plats.

Vi provade följande viner:

  • Château Pech-Latt 2018. 119 kr. Ursprung Languedoc-Roussillon, Corbières. Systembolaget nr 2233
  • Rasteau, Domaine Bressy-Masson 2016. 135 kr. Ursrpung Södra Rhône, Rasteau. Hallbus Vinbutik
  • Domaine du Pesquier 2017. 189 kr. Ursprung Södra Rhône, Gigondas. Systembolaget nr 2836
  • Domaine du Vieux Lazaret 2016. 229 kr. Ursrung Södra Rhône, Chateauneuf-du-Pape. Systembolaget nr 2211
  • La Bastide Blanche 2017. 189 kr. Ursprung Provence, Bandol. Systembolaget nr 2269
  • Rasteau Cuvée Paul Emile, Domaine Bressy-Masson 2016. 179 kr. Ursprung Södra Rhône, Rasteau. Hallbus Vinbutik

 

Om man skall sammanfatta det så var det massor av dofter och smaker. La Bastide Blanche från Bandol i Provence var det mest kompakta, kärva, fylliga vinet, kompakt och med hår på bröstet; de fyra vinerna från södra Rhône hade de typiska varma, kryddiga tonerna från området, personliga, lite kärva, käftiga och med mycket karaktär och värme; Château Pech-Latt från Languedoc-Roussillon var det mest strama, kyliga vinet, lite mer åt Bordeaux-stil.

På delad förstaplats kom Rasteau, Domaine Bressy-Masson med sin varma kryddighet och La Bastide Blanche med sin kompakta fyllighet, tätt följda av Cuvée Paul Emile, Domaine Bressy-Masson, med en symfoni av varm kryddighet.

Ytterligare en dimension öppnade sig när vi fick mat, perfekt tillagad ryggbiff, där de flesta vinerna gifte sig med köttet. Särskilt bra till maten var La Bastide Blanche och de två vinerna från Rasteau.

https://www.harrys.se/restauranger/goteborg

Share
Inga kommentarer

Kommentera