Vita till kräftorna

Vita favoriter till kräftorna

Vi tipsar om olika typer av vita viner som passar till kräftor. Till kräftorna gjorde vi fyra olika röror som gifter sig fint med kräftorna, en asiatisk röra (med koriander och chili), en röra smaksatt med västerbottenost, en röra med dill och stenbitsrom samt en röra med kapris och dill.

Vi provade fem olika viner gjorda på olika druvor till detta. En häftig upplevelse var den asiatiska röran, fullspäckad med koriander som gifter sig med druvan Viognier, bättre blir det inte! Ett tips att tänka på när ni skall äta asiatiskt. Kombinationen svenska signalkräftor, koriander och Viognier är således svåröverträffad! De andra, lite mer klassiska rörorna (med kapris, stenbitsrom samt västerbottenost) passade jättebra till vinerna och kräftorna.

  • Chablis – Mineralen i vinet kommer fram och gifter sig med skaldjuren – ett allroundvin till kräftor med andra ord. Ska ni välja ett vin och har både havs- och insjökräftor är en Chablis vinvalet. 
  • Chenin Blanc från Sydafrika – De har ofta en viss fatton med kraftig smak och rejäl syra vilket passar ypperligt till både salta och söta kräftor.
  • Viognier – Vin på Viognier har ofta toner av päron, fyllig smak, lite oljigt i strukturen samt en ganska låg syra Viognier är verkligen insjökräftornas partner, vin och kräftor gifte sig och smakerna förstärktes! Till havskräftor blir det lite oljigt och fick en fadd smak så den kombinationen rekommenderar vi inte.
  • Riesling – I detta fall från Alsace. Doft av citrus, petroleum och en hög frisk syra. Tillsammans med havskräftorna så kommer vinet fram mjukt och bra, en god och bra kombination. Däremot passar Riesling inte lika bra till insjökräftorna.
  • Sauvignon Blanc – I detta fall från Nya Zeeland, Mycket nässlor, fläder, krusbär med hög syra. Passar bra till både insjö- och havskräftor, men blommar ut allra mest till havskräftor. 

 

Share
Inga kommentarer

Kommentera