11 sep Bistecca Fiorentina
Bistecca Fiorentina
En av Toskanas paradrätter är Bistecca Fiorentina, en smakrik köttbit oftast serverad enbart med några salladsblad. De Bistecca Fiorentina vi ätit i Toskana har oftast varit av det gigantiska slaget så en lätt sallad som tillbehör är helt tillräckligt. Lägger man sedan till förrätt och pasta och sedan ändå skall ha plats för en liten pannacotta så synes valet av lätt sallad som tillbehör alldeles ypperligt.
Oftast används styckdelen T-benstek till bistecca fiorentina, minst 5 cm tjock. Vi fick inte tag på en välhängd T-benstek men hittade istället väl mörad diamantentrecôte. En hel bit à 7 cm tjock som vi tillagade i ugnen. Till detta en lätt sallad på ruccola och färsk broccoli. Gudagott!
Portioner 0
Ingredienser
- minst 7 cm tjock välhängd entrecôte eller T-benstek lyckliga djur smakar bäst
- ruccolasallad
- färska broccolibuketter
- 1 citron
- kallpressad rapsolja
- hyvlad parmesanost
- smör
- salt och peppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 100 grader. Bryn köttet runt om i smör så det får stekyta. Använd en stekpanna eller gryta som du kan sätta in i ugnen sedan, alltså inga plastdetaljer. Sätt i stektermometer, på med locket och låt köttet gå i ugnen tills det är uppe i 52 grader. Ta ut det och låt det vila med lite folie omkring.
- Rör ihop ruccola, broccoli, ringa över rapsolja och pressa ½ citron över, smaka av lite så att det inte blir för syrligt. Hyvla parmesanost över och rör om allt igen. Klart!
- Servera köttet i bit på en skärbräda. Skär upp efter hand. Salta och peppra köttet efter behag. Enkelt, lätt och obeskrivligt smakfullt!
Inga kommentarer