Fiskbullar med koriander

Fiskbullar med koriander

Fiskbullar
No ratings yet

Fiskbullar med koriander

Att göra egna fiskbullar är mycket lättare än man kan tro, i alla fall så insåg jag det när jag provade, så länge man har en matberedare, ingen fancy stor sak utan en matberedare som har knivar, det räcker. Trixet är att låta matberedare gå länge så massan blir finfördelad och fluffig.
Tips på vin som passar till finns nedanför receptet.
Måltid / Vintyp Huvudrätt
Kök / Vin asiatiskt
Nyckelord Fiskbullar, Koriander

Ingredienser

Fiskbullarna

  • 800 g sej
  • 1 st ägg
  • 3 dl grädde
  • 1 dl kokosgrädde
  • 2 msk fisksås
  • 1 pkt fryst koriander

Sås

  • 2 dl creme fraiche
  • 1 lime, saften
  • 1 msk ingefära, torkad eller färsk
  • 1 msk chili, torkad krossad, eller mer
  • 1 msk fisksås
  • 1 kruka koriander, klippt

Instruktioner

  • Gör såsen först så den får stå och dra. Blanda ihop ingredienserna och klipp i koriandern, både blad och stjälkar. Smaka av och modifiera utifrån din egen smak.
  • Klipp ner fisken i mindre bitar (jag använde fryst sejfilé) och lägg i matberedaren, salta, 1-2 tsk, smaka av senare om det behövs mer. Låt matberedaren gå med knivarna i några minuter i alla fall, när massan ser finfördelad ut så knäck i ägget, under gång. Sedan i med grädde, kokosgrädden och fisksåsen, fortfarande medan matberedaren går. Jag fick stänga av min matberedare när jag hällde på koriandern, men ni kanske har smidigare apparater. Oavsett, låt gärna koriandern bli väl inblandad och hackad. Smaka av färsen och se om det behövs mer salt eller fisksås.
  • Smält smör i en gjutjärnspanna och klicka i fiskfärsen, medelhög värme så bullarna får yta och färg men även hinner gå klart inuti.
  • Servera med såsen och eventuella tillbehör du är sugen på. Vi doppade fiskbullarna i såsen och åt enbart det, livsfarligt gott!

Anteckning

Ett vitt vin som är perfekt till receptet: Sancerre Les Pierris
Inga kommentarer

Kommentera
Betyg