Friterade supergnocchi

Friterade supergnocchi

No ratings yet

Friterade supergnocchi

Det här är egentligen friterade små kroppkakor men det låter mycket godare på italienska, eller hur? Grundreceptet är småländska kroppkakor gjorda på kokt potatis som sedan friteras. Fyllningen är fläsk och lök men kan så klart varieras med det mesta, gott är ändå att ha stekt lök i sedan är möjligheterna oändliga. Goda tillbehör är en krispig sallad och en enkel sås, även här finns utrymme för kreativitet. I det här receptet blev det en asiatiskt inspirerad kall sås med koriander. Till det här rekommenderar vi rött vin gjort på Pinot Noir eller vitt vin på Pinot Gris, se även vintips nedan.
Måltid / Vintyp Förrätt, Huvudrätt
Kök / Vin Svenskt
Nyckelord Friterade supergnocchi, Kroppkakor

Ingredienser

  • 8 st medelstora mjöliga vinterpotatisar
  • 2 st ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • salt
  • 1 ägg, vispat
  • ströbröd, panko eller annat frasigt för friteringen
  • olja till fritering

Fyllning

  • 2 hg rimmat sidfläsk (blir inte lika gott med bacon)
  • 3 st gula lökar
  • svartpeppar

Sås

  • creme fraiche
  • saft och rivet skal av en halv lime
  • färsk koriander, hackad
  • pressad vitlök efter behag (tänk på att såsen är kall så vitlöken kan bli skarp)
  • salt & peppar

Instruktioner

  • Skala och koka potatisen med salt och pressa/stöt den väl i en stor bunke med en potatisstöt. Det ska inte vara några större klumpar kvar i mosen. Låt den svalna.
  • Tärna fläsket och hacka löken fint och stek det tillsammans. Krydda med svartpeppar. I många recept används kryddpeppar, men vi tycker att den smaken tar över i denna rätt.
  • Blanda potatismosen med uppvispade ägg (med gaffel), mjöl och salt. Rätten kräver en del salt men smaka gärna av så det inte blir för salt. Arbeta ihop degen med händerna, tillsätt mer ägg om degen inte sitter ihop alternativt tillsätt mer mjöl om degen är alltför kletig och svårarbetad.
  • Forma nu kroppkakorna genom att krama en liten boll och gröpsedan ur i mitten och fyll med fyllningen av lök och fläsk och knåda sedan ihop bollen. Gör inte för stora bollar.
  • Koka upp vatten med salt i en stor kastrull. Lägg i kropp kakorna och låt det sjuda. Kroppkakorna är klara efter att de flyter upptill ytan och sjudit så ytterligare ca 4 minuter.
  • Det går alldeles utmärkt att fritera bollarna som de är men vill du ha lite mer krisp (det blir krispigt utan också) så vispa ett ägg i en skål och ha ströbröd/panko i en skål och doppa bollarna först i ägget och sedan i krispet.
  • Det är inte så svårt eller krångligt att fritera. Vi brukar använda wok men kastrull går precis lika bra. Ha ett lock i närheten som du lägger på om oljan tar eld, vilket hittills inte hänt hos oss i alla fall, men lika bra att vara på säkra sidan. Oljan skall upp i 190 grader. Här är det rätt viktigt att ha en termometer, svårt att se på oljan hur varm den är, men finns säkert de som har den förmågan också, men inte vi. Vi litar helt på min digitala termometer.
    När oljan är 190 grader så lägg ner bollarna, 2-3 åt gången, så att inte oljan kyls ner för mycket. Använd hålslev att peta runt bollarna och sedan ta upp dem, när de är gyllenbruna. Låt ligga på hushållspapper, servera så snabbt som möjligt!
    fritera
  • Servera med såsen samt sallad, exempelvis krispsallad med pressad citron på och olja. Modifiera tillbehören utefter fyllningen och såsen. Fyller du med exempelvsi njure så hade vi haft en rosmarinsås, fyllning med svamp så en tryffelsås eller getostsås. Som sagt, möjligheterna är oändliga, buss på!

Anteckning

Tips på Pinot Noir:
Laetitia Pinot Noir
Tips på Pinot Gris:
Hubert Beck Reserve du Chevalier Pinot Gris 
Share
Inga kommentarer

Kommentera
Betyg