Konfiterad anka

Konfiterad anka

 

3.25 from 4 votes

Konfiterad anka

I Sverige är det inte så vanligt nuförtiden att konfitera mat, dvs att konservera mat i olja – tyvärr! I Frankrike och säkert resten av Europa är det mer vanligt och även vanligare på restaurangernas menyer. Konfiterad anka är gudagott, många och stora smaker samt att köttet smälter på tungan. Här kommer ett modifierat och eventuellt försvenskat recept på ett sätt att göra konfiterad anka (det finns konfiterad anka att köpa på burk, ett tips om ni är nere i Frankrike så bunkra, här i Sverige är den svår att få tag på och oftast dyr). Viner gjorda på Pinot Noir druvan i allmänhet och viner från Bourgogne i synnerhet är som klippta och skurna tillsammans med allt som flyger. Druvans medelfyllighet, lite högre syra, toner av svampskog, jorgubbar, kompost och jordighet samsat med en finlemmad komplexitet, silkigt och oftast välbalanserat, gör att dessa passar mycket bättre till en vällagad duva än till en grillad entrecote. För att inte tala om konfiterad anka - match in heaven!
Måltid / Vintyp Huvudrätt
Kök / Vin Fågel
Nyckelord konfiterad anka

Ingredienser

Till 2 personer (hungriga personer):

 • 2 anklår, ankbröst är också OK men lår är bättre
 • Ankfett eller gåsfett eller i sista hand rapsolja
 • Herbes de provence
 • Vitlök
 • Salt och peppar

Instruktioner

Låt anklåren ligga tillsammans med kryddorna, gärna över natten i en plastpåse, då tränger smakerna in i köttet.

  Sätt ugnen på 100 grader, över- och undervärme. Lägg köttet i en ugnfast form. Häll över rikligt med Herbes de Provence och så mycket krossad vitlök du vill ha, salt och peppar. Täck över med fettet och sedan aluminiumfolie. In i ugnen och låt gå i 10 timmar. Servera tillsammans med klyftpotatis, gärna kryddad med ännu mer vitlök och Herbes de Provence.

   Möjligheterna är oändliga med konfitering, testa olika råvaror, kött, fisk, grönsaker - en grymt god grej är att ta små potatisar typ mandel- eller sparrispotatis, konfitera dem med skalet på i så många timmar du orkar vänta men minst 3. Perforera gärna skalet innan också.

    Anteckning

    Share
    Tags:
    Inga kommentarer

    Kommentera
    Betyg