19 jun Svampsoppa
Mustig trattkantarellsoppa
Torkad trattkantarell har en distinkt och kraftig smak som lämpar sig ypperligt i det här receptet. En liten bit getost förhöjer många rätter, särskilt svamprätter. Soppan gifter sig gudomligt till en fatad Chardonny, gärna från Bourgogne eller Kalifornien.
Portioner 0
Ingredienser
- 1 näve torkade trattkantareller
- 5 dl grädde
- 5 dl creme fraiche
- 1-2 stora banancharlottenlökar
- 1-2 msk getost
- Konjak
- Salt och vitpeppar
- Smör
Instruktioner
- Blötlägg svampen i 1 liter vatten tills svampen har mjuknat. Finhacka löken. Smält en klick smör en stor kastrull och lägg i den finhackade löken. Fräs löken tills den är genomskinlig. Krama ur svampen lite lätt och lägg i kastrullen så den får lite stekyta, det plockar fram mer svampsmak. Häll därefter i svampspadet i kastrullen. Tillsätt salt och nymalen vitpeppar och låt koka relativt häftigt tills vätskan har reducerats till ungefär hälften. Häll i lika delar grädde och creme fraiche (det är inte säkert du behöver 5 dl + 5 dl). Smula ner getosten. Låt soppan koka en liten stund, smaka av med salt, vitpeppar och en skvätt konjak. Var försiktig med konjaken då den lätt tar överhanden, det behövs mindre än du tror - börja med en tesked. Om soppan känns lite för spetsig så häll i en slurk madeira eller port, ger lite sötma och rundhet.
- Servera svampsoppan med bröd.
Anteckning
Svampsoppan passar bra tillsammans med smöriga och nötiga vita viner där smöret och nötterna gifter sig med svamp- och skogssmaken. Vinet bör ha en viss syra för att klara av fetman i soppan. Det mest perfekta vinet är en vit Bourgogne, men tillåter inte plånboken det så leta efter ekfatslagrad Chardonnay som inte domineras av tropiska frukter utan snarare av smör, nötter och fat.
Marianne
Kommenterat 17:26h, 13 oktoberSpännande recept, ska prova. Sökte förslag på vitt vin som passar just trattkantarell soppa och fann då receptet. Ska som sagt testa ert recept. Getosten lät spännande.
administratorY
Kommenterat 20:35h, 12 novemberHärligt, hoppas soppan blev bra och att du hittade ett bra vin till!