Special Club Champagne

Vinprovning av Special Club

Special Club Champagne

Vi hade en spännande och fantastiskt god vinprovning av Special Club tillsammans med Munskänkarna i Skövde. Vi prövade sex olika Special Club champagner varav en rosé. Alla champagner var överlag goda men det var några som stod ut från mängden.

Vi provade följande champagner:

 • Dumenil Spécial Club Millésime 2012 (77073) 527 kr
  Champagnen var elegant och anonym med doft av vit frukt och citrus. Smaken var full av citrus, krispig och fräsch. Frisk eftersmak. Kan lagras, bör lagras om man vill tona ner citrustonerna. Fisk och skaldjurschampagne samt som en bra, hungerskapande aperitif.
 • José Michel & Fils, Special Club Brut 2006, (87954), 488 kr
  Ett vin med ålder som hade fina toner av vitt bröd och brioche, klassiska mognadstoner där citronerna gått mot grapefrukt(skal), persika och bivax. Ett fylligt vin som åldrats med yttersta välbehag och en av favoriterna i provningen. Mer fisk än skaldjursvin. Vitt kött, somriga sallader och gillar man mognadstoner så passar det perfekt i bersån, på stranden eller i soffan utan något till.
 • Rémy Massin Special Club, 2010 (97042), 469 kr
  En krispig, frisk, anonym champagne med mineralitet, full av citrus, citroner och gröna äpplen. Ett bubbel till skaldjur eller som en uppiggande aperitif eller varför inte som en ”cleansing the palate” efter en tung middag.
 • Marc Hebrart Special Club Brut Premier Cru, 2010 (77602), 535 kr
  En av kvällens vinnare som verkligen hade åldrats med behag, komplex och smakrik. Massor av gräddiga toner, nougat, brioche, toast, mjölkchoklad och en fin fyllighet. Smält smör på nyrostad toast med lite rostade nötter, finns i doft och smak och borde vara en av de bättre sakerna man kan äta till den här champagnen.
 • Forget-Chemin, Special Club, 2014, 355 kr
  Vinet hade gräddiga toner, nougat och mjölkchoklad. Doften var full av honung och mandel. Vinet var runt och fint i munnen med en bra syra och många, små, fina bubblor, en skön, finstämd mousse. Smaken var mandel och ovispad grädde som balanseras av den ystra syran. Några år i vinkällaren och det här vinet blir perfekt. Ett bra matbubbel som fungerar väldigt bra tillsammans med vit fisk och skirat smör. Rätter på ljust kött och lax fungerar också alldeles utmärkt. Men en klassisk ägg Benedictine med kallrökt lax, hollandaisesås och löjrom eller ägg och bacon en regnig söndagsmorgon och ett väl kyld flaska av det här vinet, det slår det mesta.
 • Forget-Chemin Rosé Special Club 2014, 510 kr
  Ett fint rosa bubbel som balanserar mellan en fin krispighet med citrusskal och en fruktighet bestående av röda bär, mest jordgubbar. Ett vuxet rosa bubbel, ingen kletighet alls utan stramt och friskt. Enligt producenten Thierry så passar det här bubblet till så pass tuffa saker som lamm och ostar, personligen hade jag nog mer gått mot matiga sommarsallader, kyckling och lax. Men smaken som baken… Gott är det i alla fall.

 

<< Du kan läsa mer om Special Club här >> 

Share
Inga kommentarer

Kommentera