Vinprovning Champagne

Vinprovning Champagne

Vinprovning Champagne

Vi njöt av en lyxig vinprovning av champagne och mat på restaurang Somm i Göteborg. Hur festligt blir inte en meny med genomgående champagne till alla rätter! Med den här vinprovningen av champagne ville vi visa hur bra champagne är till mat och hur festlig och god en middag blir med bara genomgående champagne och vi tycker att vi lyckades! Definitivt!

Vi provade fem champagner

Vi provade vinerna enligt ordningen ovan; först en tänkt aperitifchampagne, därefter två champagner som borde passa till skaldjur/fisk och därefter två mer fylliga champagner, en pinot noir-dominerad samt en fyllig, lite äldre champagne som borde passa till en smakrik huvudrätt. Därefter fyllde vi på de olika vinerna till vår smarriga trerättersmiddag, röding med rödbeta till förrätt, tupp med grillat smör till huvudrätt och nypon med hasselnöt till efterrätt. Till efterrätten fick vi frångå champagnestigen och dricka en Madeira, torr champagne är ajabaja till sött, oavsett om det är romantiskt och jordgubbar eller en festlig efterrätt med choklad, sötman dödar den torra champagnen och gör den sur och grinig.

Bression-Moreau Ecrin d’Argent är gjord i lite fruktigare stil vilket blir bra som ett lättdrucket aperitifbubbel. Forget-Chemin Carte Blanche och Pierre Peters Cuvée de Réserve är båda i friskare stil med mer markerad syra, mineral och citrustoner vilket passar bra till lättare mat och skaldjur. Bollinger och Henriot Millésime är båda fylliga och kraftiga och klarar av tuffare, mer smakrika rätter.

Summerat så var alla champagnerna riktigt bra och de passade verkligen olika bra till de olika rätterna. Det var ingen matchning som var fel men de var olika bra helt enkelt. Vinnarvinet var Henriot Millésime, en fantastiskt häftig, komplex och fyllig champagne. Läs mer om de olika vinerna på länkarna ovan.

Share
2 Kommentarer
 • Olle Katz
  Kommenterat 11:41h, 19 december Svara

  Champagneprovningen och guidningen var riktigt bra. Tyvärr tycktes att maten var på lägre nivå, faktiskt lite slarvig. Kanske beroende på ett stort sällskap som tog all uppmärksamhet? Då vi ofta varit på Somm och tycker att det är en förträfflig krog blev vi något besvikna. Men som sagt, er guidning och det vi drack var en positiv upplevelse!

  • administratorY
   Kommenterat 12:29h, 27 december Svara

   Tack för återkopplingen och jag kan tyvärr bara hålla med dig. Kul att bubblet och provningen uppskattades i alla fall =)

Kommentera