Vinprovning ekologiska röda viner

vinprovning ekologiska röda viner

Vinprovning ekologiska röda viner

Så här var vår vinprovning – tema röda ekologiska viner – med middag hos Riccardo Cibo e Vino i Göteborg, Ekoviner är en stark trend och det var fullsatt hos Riccardo när vi provade 6 röda ekologiska viner. Vi provade lite olika varianter av ekologiskt, nämligen ”vanligt ekologiskt vin”, biodynamiskt samt naturvin.

Två viner var tydliga vinnare, tre viner var OK, men vi var rörande överens om att naturvinet var en ruskig upplevelse. Vinnande vinet var vårt eget ”Hallbusvin” från Domaine de Garbelle i Provence; Barriques de Garbelle för 249 kr (kommer att kunna beställas här via hemsidan senare) – sammansatt med toner av mörka bär, choklad samt fylligt, moget, med fin struktur – det mest potenta vinet på provningen. Näst bäst var ett vin från Ribera del Duero i Spanien; Dominio del Aguila, Picaro Tinto, 299 kr (Systembolaget nr 92595) – fruktigt, toner av vingummin och fat samt markerad syra. På tredje plats kom ett vin från Toscana i Italien; Rosso di Montalcino, Col d’Orcia, 149 kr (Systembolaget nr 2576) – en snällare Montalcino med körsbärstoner, bra syra, mjukt och medelfylligt. Efter provningen var det påfyllning i glasen och Riccardo serverade en härlig pasta ragu salsiccia som passade ypperligt till vinerna.

På provningen gick vi igenom de olika begrepp som florerar inom ekologiska viner såsom biodynamisk vinodling, naturviner, sulfiter eller inte sulfiter. Vi har sammanställt det i en artikel, se länk nedan.

<< Vill du veta mer om ekologiska viner läs vår artikel här >>

<<riccardo.one >>

Share
Inga kommentarer

Kommentera