Ost och vin

Ost och vin

Ost och vin

Hallbus Vin har hållit en ost och vinprovning, sex stycken väldigt olika och mycket goda ostar prövades tillsammans med sex olika viner, även dessa väldigt olika sinsemellan; röda, vita, torra och söta.

Vi hittade två vinnarviner som vi rekommenderar till en blandad ostbricka. Det ena var ett vitt sött vin från Loiredalen i Frankrike – Moulin Touchais, ett stunsigt vin med sötma men också med en frisk syra och inte det minsta sötkletigt. Det andra var också det ett sött vitt vin från Frankrike, detta från Sauternes i Bordeaux – Castelnau de Suduiraut, ljuvlig nektar med doft och smak av honung och tropiska frukter med en bra syra som ger ryggrad i den härliga sötman. Har ni inte just dessa viner så passar ett sött vitt till nästan alla ostar. Till mögelost passar även portvin strålande bra.

De flesta ostar plockar fram tråkiga och beska tanniner i torra röda viner samt dödar de flesta smakerna i vinet. Inte snällt mot vare sig ost eller vin. Vitmögelostar som Brie och Camembert är särskilt misslyckat till röda torra viner, vitmöglet bara bråkar med det röda vinets tanniner och blir en riktigt tråkig kombination. Vita torra viner klarar sig lite bättre än röda torra viner och då gärna tillsammans med lite nötigare hårdostar som exempelvis Grevé, men måste man välja hade vi rekommenderat sött vin där också. Vissa kraftiga viner Amaroneviner klarar av och passar bra till hårdostar som exempelvis Parmesan eller Pecorinoostar. Tuffa, salta mögelostar som Stilton är väldigt bra till Tawny Port, sötman hanterar ostens sälta perfekt.

Ett försök till en mer strukturerad vägledning till vilka viner som passade till ostarna hittar ni i bilden ovan. Lova oss att i alla fall pröva att dricka sött vin till ost en gång! Och glöm inte att servera osten rumstempererad, ta ur den ur kylen några timmar före. De vinerna vi provade till hittar ni i listan nedan, klicka vidare för att läsa våra noteringar. De brukar alla finnas på Systembolaget.

Share
Inga kommentarer

Kommentera