Klassisk nyårsmeny

Klassisk nyårsmeny

Champagne

Klassisk nyårsmeny

Egentligen kan man äta precis vad som helst på nyår, sina egna favoriter eller det lyxigaste man kan tänka sig. Av någon anledning så verkar skaldjur och oxfilé vara i topp när vi lagar våra nyårsmenyer i Sverige. Här kommer en riktigt klassisk nyårsmeny (exklusive dessert) som också är väldigt enkel att göra och passar perfekt till champagne genomgående. Självklart kan du också välja ett kraftigt rödvin till huvudrätten!
Vi börjar med löjrom och sedan en fin oxfilé. Se nedan för tips om bra årgångschampagne till.
Måltid / Vintyp Nyårsmeny
Kök / Vin Franskt, Svenskt
Nyckelord Nyårsmeny

Ingredienser

  • Löjrom
  • Gräslök, färsk, finhackad
  • Creme fraiche
  • Blinier eller smörstekt toast
  • Oxfilé, rejält melerad
  • Anklever, färsk eller på burk
  • Charlottenlök, finhackad
  • Torkad svamp, smulad
  • Vispgrädde
  • Smör, till stekning
  • Hasselbackspotatis

Instruktioner

  • Låt gärna löjrommen ligga i en sil någon timme i kylen, med en skål under, så rinner den av lite, blir fastare och rinner inte ut över hela tallriken vid servering.
  • Stek toastskivorna i rejält med smör och låt dem torka på ett galler.
  • Gör Hasselbackspotatisarna och ställ in dem i ugnen
  • Välj några vackra tallrikar som framhäver löjrommens underbara färg. Lägg upp löjrom, finhackad gräslök, creme fraiche samt toast och servera.
  • Fyll på gästerna bubbelglas och börja med oxfilén. Stek oxfilén i bitar i rejält med smör med salt och svartpeppar. Stek på hög värme först för att få en yta på båda sidor och dra sedan ner värmen och låt gå en stund – igen, inte för länge! Lägg köttet på ett fat och lägg över lite folie (kom ihåg att köttet kommer att gå vidare under foliet viktigt att inte steka det för mycket innan).
  • Lägg den fint hackade charlottenlöken i pannan och eventuellt lite mer smör om det behövs. Låt löken bli mjuk och genomskinlig. Tillsätt grädde och smula ner lite torkad svamp. Smaka av med salt och peppar så det blir en bra balans.
  • Servera köttet i rejält tjocka skivor, toppat med en rejäl leverpatéskiva och tillräckligt med gräddig svampsås. Hasselbackspotatis till.

Anteckning

Champagnetips till nyårsmenyn
Vi har testat årgångschampagner till några klassiska nyårsrätter. Årgångsbubbel är väldigt smakrika och fylliga, betydligt mer karaktärsrika än vanliga standardcuvéer (cuvéer = blandningar, den standardchampagne som alla Champagnehus har och som ska smaka likadant varje år). Anledningen till att årgångsbubbel skiljer sig är att man låter jästfällningen vara kvar i flaskan under en längre tid, flera år längre faktiskt, innan man degorgerar (tar bort fällningen ur flaskan) och jästfällningen ger extra smak till vinet, bland annat så kommer bröd och jästtonerna härifrån.
Som vanligt provade vi först utan mat och bedömde vinerna. Därefter dukade vi upp en riktigt klassisk nyårsmeny och testade vinerna till maten. Löjrom samt oxfilé med gräddig svampsås. Vi rekommenderar två årgångschampagner som finns på Systembolagets ordinarie sortiment; Pol Roger och Henriot, klicka på länkarna för att läsa mer om dem:
<<Pol Roger Brut Vintage 599 kr >>
<< Henriot Millésime Brut 639 kr >>
Vårt absoluta tips är att njuta dem till hela måltiden. De passar även mycket bra till ost! Fast till efterrätt rekommenderar vi söta viner, sötman i efterrätterna tar bara fram syran i bubblet och det blir surt och trist.
Kom ihåg att ni behöver ju inte bara dricka champagne till just nyårsbuffén utan öppna gärna en flaska bubbel till andra festliga måltider också. Bubbel är en riktigt bra måltidsdryck som tyvärr glöms bort och bara kommer fram till nyår och 50-årsfesten. Å andra sidan, till 12-slaget tycker vi det är synd att dricka champagne, ta då istället ett enklare mousserande vin, för utomhus i kylan kommer inte champagne till sin rätt – ta exempelvis << Crémant de Bourgogne Louis Bouillot Brut 135 kr >>
Inga kommentarer

Kommentera