Tysk Pinot Noir

Tysk Pinot Noir

Vi älskar bra rödvin gjort på druvan Pinot Noir. När det är bra är det eleganta, smakrika och silkeslena viner. De är lätta till medelfylliga och har samtidigt en hög syra, vilket gör att de passar till helt andra rätter än vad många tyngre rödviner gör. Särskilt till svamprätter är kombon underbar. Bra Bourgogne är outstanding, USA gör fantastiska, Österrike gör väl ok viner. Men Tyskland är konstigt nog lite bortglömt och de gör grymt bra viner på Pinot Noir samtidigt som trenden är att de bara blir bättre och bättre.

Pinot Noir är druvan bakom röd Bourgogne och den har varit en trenddruva i stora delar av vinvärlden de senaste 15-20 åren. Den är svår och kinkig att odla och ger inte alltid bra vin. Bra viner på Pinot Noir är smakfulla och eleganta. Vi har dock märkt att många rödvinsälskare föredrar extremt fylliga och tunga rödviner och i en jämförelse med tunga viner och Pinot Noir kan den sistnämnda upplevas som blek. Men vi vill slå ett slag för dessa underbara viner, dessutom så finns det många maträtter där ett tungt vin i vårt tycke helt tar över rätten och en Pinot Noir passar mycket bättre.

Hur tänker vi kring Pinot Noir och mat?

Generellt är det synd att para Pinot Noir med alltför smakrik och kraftig mat (undantaget är vissa fylligare Pinot-viner från Bourgogne eller USA som klarar kraftigare rätter). Pinot Noir passar bra till ljusare kött/fisk. Gärna kalv, gås, kyckling, pastarätter. En härlig kombination är svamp och Pinot Noir. Balansera gärna Pinot Noirs syra med något syrligt eller friskt i rätterna, det kan vara gelé på vinbär, lite lingon eller en sås med lite vinäger. Värt att tänka på är att inte göra tillbehören för dominanta.

I Tyskland kallas Pinot Noir för Spätburgunder. Den odlas i samtliga tyska vinregioner. Traditionellt har Riesling varit kungen av tyska viner, vilket har gjort att Riesling har odlats på de bästa växtplatserna dvs skyddade, väldränerade lägen, sluttningar som vetter mot syd – främst längs floder. I takt med att uppskattningen av tyska röda viner har ökat har Rieslingodlingar på många ställen fått ge plats åt Spätburgunder, vilket har gjort att vinerna blir bättre och bättre.

Vi tycker att de bästa och mest spännande områdena för Pinot Noir / Spätburgunder i Tyskland är Ahr och Franken. Ahr är ett litet vinområde längs den lilla floden (ån) med samma namn och ligger nära Bonn. I Ahr görs nästan uteslutande rött vin, vilket är unikt för Tyskland. Läs gärna vår reseberättelse om Ahr här. Franken ligger längre söderut än Ahr och är en del av Bayern. Franken ligger längs floden Main ett tiotal mil öster om Frankfurt, Würzburg är huvudort i området. Det är ett ganska utbrett vinområde med flera delområden. Läs gärna vår reseberättelse om Franken här.

Områdena Pfalz och Baden gör en hel del vin på Pinot Noir / Spätburgunder, kvalitén är lite mer varierande men det finns en hel del bra vin härifrån. Särskilt viner från Pfalz är väl representerade på Systembolagets beställningssortiment. De klassiska vitvinsområdena Rhiengau och Mosel börjar också göra bra viner på Pinot Noir.

I Tyskland odlas också en del Frühburgunder, det är druvan Pinot Noir Précoce som är en mutation av Pinot Noir. Den mognar några veckor tidigare och ger lite mer rustika viner, dock inte lika komplexa.

Några tips på vingårdar/viner från Tyskland som finns på Systembolaget i skrivande stund (augusti 2021). Tyvärr fanns inte en enda Pinot Noir från Franken i sortimentet.
• Från Ahr: Meyer-Näkel (en av de bästa vingårdarna från området)
• Från Pfalz: Reichsrat von Buhl, Von Winning, Wilhemshof samt A Christmann
• Från Rheingau: August Eser

Dessutom finns det en hel del Tysk Pinot Noir på Systembolaget som vi inte har provat!

Share
Inga kommentarer

Kommentera