Klassisk nyårsmeny

Klassisk nyårsmeny

Champagne
3.50 from 2 votes

Klassisk nyårsmeny

Egentligen kan man äta precis vad som helst på nyår, sina egna favoriter eller det lyxigaste man kan tänka sig. Av någon anledning så verkar skaldjur och oxfilé vara i topp när vi lagar våra nyårsmenyer i Sverige. Här kommer en riktigt klassisk nyårsmeny (exklusive dessert) som också är väldigt enkel att göra och passar perfekt till champagne genomgående. Självklart kan du också välja ett kraftigt rödvin till huvudrätten men eftersom rätten innehåller svamp så passar den väldigt bra till champagne.
Vi börjar med löjrom och sedan en fin oxfilé med gudomliga hasselbackspotatisar. Se nedan för tips om bra årgångschampagne till.
Måltid / Vintyp Nyårsmeny
Kök / Vin Franskt, Svenskt
Nyckelord Hasselbackspotatis, Nyårsmeny, Oxfilé
Portioner 0

Ingredienser

Förrätt

  • Löjrom
  • Gräslök, färsk, finhackad
  • Creme fraiche
  • Blinier eller smörstekt toast

Huvudrätt

  • Oxfilé, rejält melerad
  • Anklever, färsk eller på burk
  • Charlottenlök, finhackad
  • Torkad svamp
  • Getost
  • Vispgrädde
  • Smör, till stekning och potatisen
  • Potatis

Instruktioner

  • Låt gärna löjrommen ligga i en sil någon timme i kylen, med en skål under, så rinner den av lite, blir fastare och rinner inte ut över hela tallriken vid servering. Lägg den torkade svampen till såsen i blöt i kallt vatten. Mortla en handfull torkad svamp fint till hasselbackspotatisarna.
  • Skala potatisarna och skär dem tunt, men inte hela vägen ner. Lägg gärna potatisen i en sked och skär, så blir det enklare att inte skära igenom eftersom att skeden stoppar. Lägg potatisarna i en ugnsfast form och och ringla över smält smör och salta, rejält. Sedan till det viktigaste som gör att de här hasselbackspotatisarna höjer sig över alla sina kompisar, smula över torkad svamp (mortla gärna svampen så den blir riktigt finfördelad), hyvla över kallt smör och ställ in formen i ugnen på 225 grader, gärna varmluft + undervärme. Låt dem gå tills de fått färg och är tillagade.
  • Stek toastskivorna i rejält med smör och låt de torka på ett galler. Välj några vackra tallrikar som framhäver löjrommens underbara färg. Lägg upp löjrom, finhackad gräslök, creme fraiche samt toast och servera.
  • Fyll på gästernas bubbelglas och börja med oxfilén. Håll koll på hasselbackspotatisarna i ugnen också. Stek oxfilén i tjocka bitar i rejält med smör, salt och svartpeppar. Stek på hög värme först för att få en yta på båda sidor och dra sedan ner värmen och låt gå en stund – igen, inte för länge! Lägg köttet på ett fat och lägg över lite folie (kom ihåg att köttet kommer att gå vidare under foliet viktigt att inte steka det för mycket innan). Om du gillar blodigt kött så hade jag rekommenderat att direkt när köttet fått bra yta så på med ett lock på stekpannan, stäng av plattan och låt det stå. Så går de långsamt långsamt klart och blir rare. Lite beroende på vilken slags platta du har, gammaldags platta håller kvar värmen länge, då blir köttet snarare medium, men en induktionshäll svalnar ju direkt och då är det stekpannans värme som är kvar bara, vilket blir bra till blodigt kött. Sedan kan man ju alltid steka på lite innan servering om det behövs, hellre det än att köttet gått för långt, då finns ingen återvändo.
  • Fräs smör i en annan panna eller såskastrull, lägg i den fint hackade charlottenlöken och låt löken bli mjuk och genomskinlig. Lägg i den uppblötta torkade svampen och fräs, men spara spadet och häll i det när lök och svamp har fått fräsa ett tag. Låt vätskan koka bort och tillsätt grädde och 1-2 msk getost. Smaka av med salt och vitpeppar så det blir en bra balans.
  • Servera köttet, toppat med en rejäl leverpatéskiva, de utomjordiska hasselbackspotatisarna och tillräckligt med gräddig svampsås.

Anteckning

Champagnetips till nyårsmenyn
Vi har testat årgångschampagner till några klassiska nyårsrätter. Årgångsbubbel är väldigt smakrika och fylliga, betydligt mer karaktärsrika än vanliga standardcuvéer (cuvéer = blandningar, den standardchampagne som alla Champagnehus har och som ska smaka likadant varje år). Anledningen till att årgångsbubbel skiljer sig är att man låter jästfällningen vara kvar i flaskan under en längre tid, flera år längre faktiskt, innan man degorgerar (tar bort fällningen ur flaskan) och jästfällningen ger extra smak till vinet, bland annat så kommer bröd och jästtonerna härifrån.
Vi rekommenderar två årgångschampagner som finns på Systembolagets ordinarie sortiment; Pol Roger och Henriot, klicka på länkarna för att läsa mer om dem:
<<Pol Roger Brut Vintage 749 kr >>
<< Henriot Millésime Brut 699 kr >>
Vårt absoluta tips är att njuta dem till hela måltiden. Fast till efterrätt rekommenderar vi söta viner, sötman i efterrätterna tar bara fram syran i bubblet och det blir surt och trist.
Kom ihåg att ni behöver ju inte bara dricka champagne till just nyårsbuffén utan öppna gärna en flaska bubbel till andra festliga måltider också. Bubbel är en riktigt bra måltidsdryck som tyvärr glöms bort och bara kommer fram till nyår och 50-årsfesten. Å andra sidan, till 12-slaget tycker vi det är synd att dricka champagne, ta då istället ett enklare mousserande vin, för utomhus i kylan kommer inte champagne till sin rätt – ta exempelvis Cremant de Bourgogne. 
Share
1 Kommentar
  • AnnaCarin
    Kommenterat 09:09h, 03 januari Svara

    5 stars
    Jättegod meny! Svampen gjorde susen!
    Vi lade till en champagnesorbet till efterrätt. Rekommenderas!
    AnnaCarin

Kommentera
Betyg