Måltid / Vintyp Breakfast Brunch Dessert Efterrätt Förrätt Huvudrätt Julmat Kryddad sprit Mousserande vin Nyårsmeny Rosévin Rött vin Safta och sylta Sallad Smårätter Soppa Sött vin Tillbehör Vitt vin Kök / Vin Amerikanskt vin Amerikanskt Argentinskt asiatiskt Australiensiskt vin Chilenskt vin Fisk Franskt vin Franskt Fågel Gryta Grönsaker International Internationellt Italienskt vin Italienskt Kinesiskt Kött Lamm Mexikanskt vin Nya Zeeländskt vin Paté Portugisiskt vin Sallad Schweiziskt Skaldjur Spanskt vin Svamp Svenskt vin Svenskt Sydafrikanskt vin Sydamerikanskt Thailändskt Turkiskt vin Tyskt vin Tyskt Vegetarisk Vilt Ingrediens / Druva / Vinområde (Blod)apelsin, skalad, i små bitar ...osv osv osv.... 10% sauvignon blanc 5% muscadelle 85% sémillon Aglianico Albariño Alentejo Algnudlar eller risnudlar Alltid mozarella överst som topping Alltid rejält med riven ost på tomatsåsen, gärna typ Gouda, riv själv så vet du vad du får Alsace Alvarinho Andalusien Andra rotfrukter såsom morötter, palsternacka, persiljerot Anjovis (à 100g. de små rosa burkarna) Anjovis Ankfett eller gåsfett eller i sista hand rapsolja Anklever, färsk eller på burk anklår, ankbröst är också OK men lår är bättre anklår Apelsin apelsiner Apelsinskal, strimlar/zestat Apulien Aragonêz Arneis aubergine Auberginer avorioris babyspenat bacon, gärna från glada grisar Bacon Baja California bakpulver balsamvinäger, både för syra och sötma balsamvinäger banancharlottenlök banancharlottenlökar, hackade Bandol Barbera Barossa BBQ sås bearnaisesås Beaujolais benfri gäddfilé bifftomat Blanda ca 500g kalvfärs med; Blandade svenska äpplen (Ingrid Marie, Cox Orange, Aroma) Blinier eller smörstekt toast Blodgrape blåmusslor blötlagda åkerbönor blötlagda, skalade åkerbönor Bondbönor Bordeaux boudin noir korvar Bourgogne Broccoli, bukett och stam Broccoli broccolibuketter samt skivad stam Brunello di Montalcino brynt smö,r Brysselkål, för att få en fyllig smak på fonden bröd i skivor, stekta i sidfläskfettet Bröd typ lantbröd eller levain, i skivor bröd, typ baguette Ca 1 dl mjölk Ca 1 dl ströbröd Cabernet Franc Cabernet Sauvignon Carignan centimetertjocka skivor av surdegsbröd per person Central Coast Chablis Champagne Champinjoner, helst stora Chardonnay Charlottenlök, finhackad Charlottenlök, tunt skivad charlottenlök Cheddarost, gärna rejält lagrad (vi hade även långlagrad Grevéost) Chenin Blanc Chianti chili efter behag, flakes, hela, torkade, färska Chili exempelvis spansk peppar chili, torkad krossad, eller mer Chili Chiliflakes, efter behag, men tramsa inte utan ta tillräckligt chiliflakes, minst 2 msk Chiliflakes chilisar, hackade Cinsault citron att pressa över Citron zest från 1 citron Citron, pressad citron citroner, ekologiska Citroner citrongräs Citronskal strimlat/zestat Coastal region Codega do Larinho cognac Comteost Corvina Coteaux du Languedoc Creme Fraiche curry Dijonsenap, igen, smaka av och hitta din balans dijonsenap dill Dolcetto Douro Dressing gjord på ekbladssallad En bit sidfläsk en doft av muskot En halv flaska fatad Chardonnay En hel glad kyckling En kruka färsk dragon, hackad En laxrumpa med skinn men utan ben på ungefär 1 kg En limpa surdegsbröd En skvätt fisksås En skvätt vitvin, om du har Epoisses eller annan ost Ett rejält knippe storbladig persilja, hackad ev socker att bryta syran med Eventuellt citron extrasaltat smör Fastare grönsallad som romansallad, strimlad Fetaost, smulad Filodeg Finhackad färsk dill finhackad gul lök finkrossad tomat fint hackad chili fint hackad vitlök fint riven Parmesanost Fiskbuljong, gärna hemmagjord Fiskbuljong Fiskfond fisksås, börja med en msk och smaka av Fisksås Flagad mandel Florsocker efter behag fond, exempelvis kalvfond fond, kalv eller grönsak frallor Frankrike fransk senap fryst koriander Frysta hallon, tinade Från 1 klyfta till en hel stor solovitlök eller mer Fänkål, hackad Fänkål färs Färsk chili, efter behag, hackad Färsk grönkål, sköljd och stammarna borttagna färsk ingefära, riven färsk ingefära Färsk koriander, grovt hackad, kilovis om så behagar färsk koriander, hackad färsk koriander, massor av koriander! Färsk koriander, massor! Färsk marulk (ca 200g per person) Färsk riven ingefära, minst 2 tumstora bitar färsk riven ingefära Färsk rosmarin Färsk timjan Färska blåmusslor, 1 nät musslor per 2 personer ungefär färska blåmusslor färska broccolibuketter färska hackade örter färska haricots vertes färska lasagneplattor Galicien Gamay Gelatinblad getost Gewürtztraminer glasnudlar eller algnudlar Graciano Grenache Grovhackade jalapeños Grovriven lagrad Prästost Gruyereost grädde (alt havregrädde eller liknande) grädde till såsen Grädde, 2-3 dl per 1 nät musslor Grädde gräddfil Gräslök, färsk, finhackad Gräslök, herbes de provence, basilika utefter tycke och smak Gräslök, klippt Gräslök Grön blast av runt 5 st sommarlökar/salladslökar, hackad Gröna bönor (haricots verts) Gröna sojabönor (brukar finnas i frysdisken) Gröna sojabönor (finns frysta) gröna ärter gröna ärtor grönsaker, färg och form efter behag gul lök, finstrimlade gul lök, tunt skivad gul lök Gul, skivad lök ger fin fyllighet och sötma gula lökar gurkmeja gås- eller ankfett hackad gul lök hackad koriander Halvtorr sherry exempelvis Dry Sack haricot verts Hasselnötter (torrostade) hel gås inklusive inkråm hel pressad citron, saft och rivet skal Hel torkad chili, massor hel, torkad eller färsk chili, efter behag Hela svartpepparkorn Herbes de Provence honung Hummer hyvlad parmesanost Häll på krossade tomater (1-2 burkar) och någon dl röd vin + en buljong tärning, blir det för syrligt så ta i tomatpuré samt ketchup Hälleflundra eller annan fast, vit fisk hönsbuljong hönsbuljongtärningar Ingefära (tunt tunt skivad) ingefära, 2-4 tumstora bitar, fint skivade Ingefära, riven ingefära, torkad eller färsk Ingefära Inlagd gurka Inlagda rödbetor, vanligt i Australiska hamburgare ishavsrom Italien Italiensk lardo Italiensk salladsskrydda Japansk soya Jordnötter, efter behag Juice från 1 pressad lime Kalifornien kallpressad rapsolja Kalvfrikadeller: Kamben eller revben efter behag Kammusslor eller pilgrimsmusslor Kampanien kapris KarlJohansvamp karré (iberico, fläsk eller vildsvin) Kastilien-León Ketchup Kirschwasser, stark, vit körsbärssprit från Schweiz. Jag använde Marc från Bourgogne. I min värld är båda spritsorterna odrickbara och passar perfekt i ostfunduen, ger ett bra bett Klassisk hamburgerdressing klippta salladslökar eller 10 cm purjolök hackad Knäck ett par ägg på pizzan samt lägg på bacon Koka minst en 1/2 timma gärna längre. Ju längre det får koka desto mustigare smak och desto lyckligare blir man när man äter den sedan kokosgrädde kokt krabba (krabbtaska) kokt potatis, gärna pressad kokta, skalade ägg kondenserad mjölk (397 g) Konjak Konserverade körsbärstomater (typ Mutti) Konserverade päron Koriander (om du gillar det) koriander, klippt Koriander krossade tomater krukor romansallad Kryddigt, rött vin, inget surt vin kvist bladpersilja kvist timjan kycklingfiléer kycklingfärs kycklinglever Kycklinglår, inte bara klubban utan hela låret kycklinglår kycklinglårfilé, med eller utan ben Kött, gärna vilt samt mört kött Köttbuljong, gärna hemmagjord köttfärs lamm- eller nötfärs Lammkött, typ bog eller kotlett, benfritt lammstek Languedoc-Roussillion Languedoc-Roussillon lantbröd, surdegsbröd, en rejäl skiva per person lardo (tunna skivor) laxsida med skinn laxsida med skinnet kvar levainbröd eller liknande lime, citron, stark sås lime, juice av lime, juicen Lime, pressad Lime, saft och rivet skal lime, saften lime Limejuice Liquid smoke, 10-20 droppar beroende på hur rökigt du vill ha det Liquid smoke, 10-20 droppar litet vitkålshuvud ljus soja, japansk Ljus soya Loire Loiredalen Löjrom Lök och vitlök efter smak bryns med olivolja tillsammans med lite socker Lök, hackad Maconnais Madeira majonnäs majonäs, smaka av balansen mellan creme fraiche och majonäsen så det blir som du vill ha det Malmsey Malvasia mandelpotatis mango chutney mango, papaya eller annan valfri frukt Mango Marche Marlborough matolja McLaren Vale medelstor påse babyspenat medelstora mjöliga vinterpotatisar Merlot mild olivolja Minst 2 lasagneplattor per person minst 2 msk sichuanpeppar, men gärna mer minst 7 cm tjock välhängd entrecôte eller T-benstek Mjöl (vete, mandel, efter behag) Mjölig tvättad oskalad potatis mjölk Montsant Morot, fint strimlad Morötter Moscatel Mosel Moseldalen Mourvedre Mozarella, hela, många… Muscat Muskat muskot Mutti hackade tomater eller körsbärstomater Mycket färskriven pepparrot märgben, kluvna på längden mörk choklad, >70% och INTE blockchoklad Nebbiolo Nero d'avola näve torkade trattkantareller Några gula lökar, klyftade Några skalade morötter nötfärs (eller annan färs) Nötfärs okra eller sockerärter Olivolja (extra god sådan) olivolja, gärna smakrik olivolja, smakrik sådan Olivolja, smör och gärna gås- eller ankfett olivolja Olja (oliv, raps) Olja att fritera i olja till fritering Om ni tycker om rotselleri så lägg i en bit, selleri tar lätt överhanden orange paprika, hackad ostronsås Oxfilé, rejält melerad paket frysta gröna sojabönor paket kycklingfärs paket kycklinglever Papaya/mango, gärna lite omogen, strimlad Pedro ximénes peppar Pesto Petit Verdot Petite Sirah Pfalz Philadelphiaost, naturell Piemonte pilgrimsmusslor (tinade om de är frysta) Pilgrimsmusslor Pinot Blanc Pinot Gris Pinot Meunier Pinot Noir Pinotage Pizzadeg, finns många bra färdiggjorda om du inte vill baka själv portvin (eller rödvin och farinsocker) Potatis potatisar efter behag potatismjöl eller majsena pressad citron pressad vitlök efter behag Primitivo Priorat Provence Prästost (eller den osten du har i kylskåpet) Purjolök (den vita delen - fint strimlad) Purjolök, strimlad purjolök Päron påse sviskon Rabigato Racletteost Rapsolja och smör rapsolja så det täcker fisken rapsolja till stekning rapsolja/olivolja rapsolja rejält mogna prickiga bananer, i små bitar Rheingau Rheinhessen Rhone Ribera del Duero ricotta Riesling rimmat sidfläsk, tärnat eller i stavar rimmat sidfläsk Rioja Risvinäger Riven cheddarost riven färsk ingefära Riven goudaost riven ost riven parmesanost Riven västerbottenost rivet citronskal rivna solovitlökar romansallad ruccolasallad rulle getost rumstempererat smör Runt 4 ostron per person brukar vara lagom som förrätt russin Rädisa, fint strimlad rågade matskedar tomatpuré röd chilifrukt röd spansk peppar inkl kärnorna, hackad Röd spansk peppar, efter behag röd spansk peppar rödlök, tunt skivad rödlök rödlökar rödvin saft och rivet skal av en halv lime saften av max en citron Saften från ½-1 lime + zestat skal Saint Emillion Saint-Estephe Sallad efter behag sallad, färg och form efter behag Salladsblad Salladslök (valfritt) Salladslök eller purjo, strimlad Salladslök, ett knippe, eller ev purjo salladslök, ger bra sting salladslök, hackad Salsiccia, gärna med fänkål, ger jättefin smak tillsammans med lök och ostarna salt & nymald peppar salt & peppar Salt & svartpeppar Salt och nymald svartpeppar salt och peppar efter behag Salt och peppar, smaka av Salt och peppar Salt och svart peppar Salt och svartpeppar Salt och vitpeppar salt, svartpeppar efter behag salt salta jordnötter Salvia Sancerre Sangiovese sardellfiléer sats Mornaysås som gratängsås Sauternes Sauvignon Blanc sauvigon blanc Savoykål, strimlad Schalottenlök sej Semillion Semillon Setubal sherry, portvin eller glögg Sherry, portvin eller madeira, ngn klunk per musselnät Sherry/Madeira/Portvin Shiraz Sichuanpeppar, hel, en näve typ Sicilien Skal från ett halvt kilo räkor Skal och saft Skaldjursfond skalet av en halv citron Skivad gul lök Skivade bifftomater skivor vitt dagsgammalt bröd skreirygg med skinnet kvar smaker du vill ha: kokos (mjölk eller flingor), mango, ingefära, lime, citrongräs med flera Smakrikt, välhängt kött, entrecote, strimlat i lillfingerstora bitar Smaksättning till ströbrödet, exv Old bay seasoning Smaksättning till ströbrödet Smokey BBQ sås Smultron Smält smör små torkade chilifrukter smör (brynt) smör eller olja att steka i smör och olja att steka i Smör och olja att steka och fräsa i Smör och rapsolja till stekning smör och rapsolja smör till stekning smör, baconfett att steka i Smör, rejäl klick Smör, smält och skirat Smör, till stekning och potatisen smör/olja att steka i smör/olja för stekning smör smörgåskrasse socker soja (gärna thai mushroom soy) Soja, gärna thailändsk svampsoja solovitlök, hackad solovitlök, riven solovitlök solovitlökar, rivna Solovitlökar, ung en halv dl riven vitlök solovitlökar Soltorkade tomater Sonoma South Australia Spansk peppar eller chiliflakes Spansk peppar/chili st svampbuljongtärningar standardmjölk stekpåse stor purjolök/knippe salladslök Stora banancharlottenlökar eller gul lök stora banancharlottenlökar ströbröd, panko eller annat frasigt för friteringen Ströbröd strösocker (175 g) strösocker, börja med lite och smaka av strösocker sultanrussin Svartpeppar efter behag svartpeppar från kvarn svartpeppar Svartrötter Syrah söt senap Sötaktigt bröd Sötma Tajarinpasta (se recept nedan) eller tagliatelle med ägg Tempranillo thailändsk svampsoja Tillbehör att doppa, blomkål, broccoli, paprika, salladslök, minimajs, morötter, gurka, ja egentligen vad ni själva tycker om Tillsätt hackad basilika efter smak. Enligt min smak – mycket hackad basilika Tinta Roriz Tomat Tomatpuré Tomatsås: Torkad oregano Torkad svamp Torkade chiliflagor Torkade vita bönor som blötlagts ett dygn och sedan kokat med vatten Torr sherry eller vitt vin Torsk eller annan vit fisk torsk Toscana Touriga Franca Touriga Nacional Touriga National Trebbiano Trincadeira Tryffel, färsk eller på burk tryffel tryffelsalsa Tumstora ingefärsbitar Turkisk yoghurt Tvättade, oskalade potatisar i klyftor Umbrien Upp till 10 cm skalad färsk ingefära Vad vore livet utan ost? Lägg på getost eller mögelost eller frossa i alla ostar du kan tänka på. Använder du bara ost är tomatsåsen viktig, ger krydda och fyllighet valfri topping, bläckfisk, skivad ryggbiff, quornfärs... Valfri topping Valle del Bio-Bio Valpoliciella Vaniljpulver, kanel, kardemumma vaniljpulver vaniljstång Varmrökt lax i bitar vatten, lite beroende på hur mjuka bönorna är vatten Vaxbönor verdicchio Verdiccio vetemjöl (150 g) vetemjöl vin santo Vinho Verde Viosinho vispgrädde Vit balsamvinäger vita bönor (eller kokar du egna typ 2 dl kokta) Vitlök (gärna solovitlök, enklare att få mycket) Vitlök efter behag Vitlök, pressad Vitlök, riven vitlök, solovitlök Vitlök vitlöksklyfta vitlöksklyftor vitpeppar Vitt mjukt vin exv chardonnay vitt vin (gärna mjukare vitt, dvs inte för syrligt) Vitt vin gärna riesling Vitt vin, lagom syra, en halv flaska per 1 nät musslor vitt vin vitvinsvinäger vodka västerbottenost, riven västerbottenost Washington state Western Cape worcestersås Zinfandel ägg, 1 per person ägg, pocherade eller förlorade ägg, vispat ägg äggula äggulor äggvitor ättika och salt, en skvätt och en nypa till vattnet för pocherade äggen Nyckelord Abbotts & Delaunay Carignan Alambre Moscatel de Setubal Alvarinho Contacto Andre Clouet Grande Reserve Anima Chenin Blanc anka Asiatisk lax Asiatisk sallad Auberginegratäng Aubergineröra Banan BBQ Beringer Knights Valley Cabernet Sauvignon Bistecca fiorentina Black Stallion Cabernet Sauvignon Blandy’s Harvest Malmsey Blewitt Springs Estate Sparkling Shiraz blåmusslor Bobotie Bollinger La Grande Annee Brut Bollinger Special Cuvee Brut Borgogno Barbera d'Alba Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir Bouillot Cremant de Bourgogne Millésimé Brut Brolio Chianti Classico Brunello di Montalcino Val di Suga Brutocao Cabernet Sauvignon Böngryta Campo Viejo Reserva Campos Goticos Capitel de Roari Amarone Casal di Serra Classico Cassoulet Castelnau de Suduiraut Castion Moscato d'Asti Ceasarsallad Ceviche Chablis Premier Cru Fourchaume Chablis Premier Cru Grande Cuvée Chamlija, Istranca Mutesekkir Champinjoner Chateau Haut Brandey Chateau L'Ermitage Chateau la Tour de By Chateau Lamarque Chateau Laroque Chateau Phelan Segur Chateau Ste Michelle Chardonnay Chateau Ste Michelle Syrah Chateau Valeou Chenas Quarts Chenin blanc Chianti del Barone Ricasoli Chili con carne Chilikyckling Chimichurri Château du Levant Château L'Hospitalet, La Réserve Rouge Château Mont-Redon Lirac Citronlikör Citronsås Clos du Val Chardonnay Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer Cote Mas Organic Rose Coto de Imaz reserva Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc Crème Caramel Crémant d'Alsace Chardonnay Cuvée Madame Chardonnay Darling Cellars Brut Rose De Loach Russian River Valley Pinot Noir Deutz Brut Classic Diebolt-Vallois Prestige Brut Domaine des Pasquiers, Plan de Dieu, 2018 Domaine des Vieux Pruniers Don PX Dows Tawny Port Dr L Riesling Dr Loosen Bernkasteler Kurfürstlay Riesling Efterrätt Egg Benedict-ish Egg Benedict Ekologiskt vin En ch9okladälskares dröm Enzo Bartolis Barbera d'Asti Superiore Epoisses Fetaost Filodeg Finca el Puig fisk Fiskbullar Folklore Albariño Frikadeller Friterade kammusslor Friterade ostron Friterade pilgrimsmusslor Friterade supergnocchi Friterat Fylld fläskkarre Gardo & Morris Pinot Noir Geheimrat J Riesling Spätlese Trocken Georg Breuer Riesling Sauvage Girard Old Vine Zinfandel Glass Gong Bao GR-174 Groh Organic Groot Constantia Shiraz Gräddig grön soppa Grönkålssoppa Gäddqueneller Gås Hamburgare Hasselbackspotatis Henriot Millésime Brut Hjärtlig hallondessert Hubert Beck Reserve du Chevalier Pinot Gris Hunter's riesling Hunter's Sauvignon Blanc Hälleflundra med brynt smör Irony Pinot Noir Janssons frestelse Jonty's Ducks Pekin Red Kladdkaka Kleine Zalze Cabernet Sauvignon konfiterad anka Konfiterad lax Konfiterad potatis Koriander Krabba Krabburgare Kroppkakor Kunstler Riesling Qba Trocken Kyckling i lergryta Kyckling med apelsinsås kycklinglevermousse kött La Bastide Blanche La Cetto Petite Sirah La Pastourelle Laetitia Estate Pinot Noir lammlägg Lammstek Land's end Langhe Nebbiolo Pio Cesare Lax med getost LCHF Lemon curd Les Hauts de Granget Les Sorts Limoncello Lirac Les Chenaies Lobster roll Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rose Lök Mandelpäron Marques de Arienzo Reserva Marulk Monte Garbi Ripasso Montefalco Rosso Antonelli Montelciego Reserva Morning Bride Moulin Touchais Mousserande vin Mulderbosch Chenin Blanc Muscat de Beaumes de Venise Musselsoppa Musslor i kvadrat musslor Märgben Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs Nyårsmeny Oinoz Prestigio Ostfondue Oxfilé P.Lex Reserva Passitivo Primitivo, Pasta Paul Dolan Chardonnay Perbacco Nebbiolo Perfect Day Spumante Petit Chablis Vibrant Pierre Chavin Pierre Sparr Pinot Gris Reserve, Pilgrimsmusslor Pizza Pol Roger Pongracz Brut Pouilly-Fuissé Les Vieux Murs Quinta do Crasto Raccolto Nero d'Avola Cabernet Sauvignon Rasteau Domaine de Verquière Ravioli Redoma Branco Revbensspjäll Ribera 1 One Ribera del Duero riesling Risotto Roero Arneis Cascina Luisin Rosato Enzo Bartoli Ruffino Vinsanto Serelle Ruppertsberger Imperial Cuvée Räksoppa Rödkittost Rödvinssås Saint Clair Origin Pinot Noir Saint Clair Pinot Noir Saint Clair Vicar's Choice Sauvignon Blanc Sallad Lyonnaise Salsa Sancerre Les Pierris Sander Riesling trocken sauvignon blanc Savoykål Scala Dei Prior Crianza Schnitzel på lamm Seppeltsfield Village Barossa, Shiraz Simi Cabernet Sauvignon Simonsig Cape Blend Skaldjursröra Skrei Smulpaj Solar de Becquer Gran Reserva Sorbet Stoneleigh Sauvignon Blanc svamp Svampsoppa Sött mousserande vin Tajarin Tamaral Tant Annies smulpaj Taurasi Feudi di San Gregorio Thaisallad The Econic Chardonnay Ti Amo Toast med lardo Toast med sojabönor Tomatsås Torsk Trimbach Riesling Tryffel Turckheim Pinot Gris Réserve Vegetariskt Verdicchio dei Castelli Vietti Moscato d'Asti Villarini Nero d'Avola Viltkött med röstipotatiskaka Vina Pedrosa Crianza Vina Pomal Reserva Vouvray Domaine Des Lauriers Wild Strawberry Sparkling Åkerböna Öppen lasagne